Dame som strikker på store pinner

Kan jeg strikke det jeg vil?

Er det noe som heter strikkede rettigheter? Nei, men det skulle vi gjerne hatt. Rettigheter til noe som er strikket er nemlig ikke lett å greie ut om.

Det vi kan si ganske sikkert, er at du kan strikke hva du vil til deg selv, altså til privat bruk. Du kan også strikke til familien din uten å tenke på dette, og du kan gi hjemmestrikkede gaver til dem du vil. Men med én gang du går over til å tjene penger på det du strikker, trer det flere sett av regler inn, og bildet blir temmelig komplisert. 

Strikkeprodukter kan designregistreres

Vi i Patentstyret har gitt rettigheter til flere typer produkter som er strikket. Når det du strikker gir et nytt utseende til et produkt eller del av et produkt, kan du registrere det etter designloven. Da får du enerett til dette utseendet og kan bestemme hvem som kan bruke det for å tjene penger på det. Du «eier» dette designet, og designretten er som et innpakningspapir som gjør det lettere å omsette i penger. Du kan velge om det bare er du som skal produsere, eller om du vil selge eller leie bort denne retten. Men som vi sa innledningsvis, til privat bruk kan alle benytte en strikkeoppskrift.

Hva med opphavsrett?

Hva så med tradisjonelle mønstre som Selbu eller Marius? Tja, her er vi på litt usikker grunn. I utgangspunktet er all tradisjonell strikk fri for alle å bruke både privat og kommersielt. Men enkelte hevder å ha opphavsrett til noen mønstre, som Marius. Dermed hevder de at de vet hvem opphavspersonen til mønsteret er. Det betyr at noen «eier» dette mønsteret inntil 70 år etter at vedkommende opphaver er død. Det er domstolene som til syvende og sist avgjør om det kan bevises at et mønster ble skapt av en bestemt person, slik at vedkommende har opphavsrett. Men igjen, du kan lage hva du vil for å bruke privat. 

Men hva hvis du skaper noe nytt, får du opphavsrett da? Ja, det kan du få. Denne rettigheten er ikke like lett å bruke som «innpakningspapir» for kjøp og salg, siden den ikke er sikker før domstolen har avgjort det.

Kan du få patent på en strikkeoppskrift?

Det er en strikketeknikk som heter patentstrikk, og da skulle en jo tro at det er en patentert strikkeoppskrift. Du kan imidlertid ikke få patent på en slik oppskrift, etter som patent krever en teknisk løsning. 

Du kan imidlertid strikke flotte plagg i patentstrikk. Du strikker doble masker for å få tydelige, tykke striper i arbeidet – som i en vrangbord. 

Dame strikker patentstrikk
Patentstrikk er en strikketeknikk hvor du strikker doble masker for å få tydelige, tykke striper. Foto: iStock.

Kan du publisere andres strikkeoppskrifter?

Det er ikke nødvendigvis greit å legge ut andres mønster og plagg på internett, Facebook, blogg, i et diskusjonsforum eller lignende. Samtidig er det veldig vanskelig å si helt sikkert om dette er ulovlig, fordi det i mange tilfeller vil være nokså uklart om et strikkemønster er beskyttet av opphavsrett eller ikke.

Markedsføringsloven kan gjelde

Vi har også en markedsføringslov som har regler om hvordan parter i salgssituasjoner skal forholde seg til hverandre. Den kan få betydning i slike saker. 

Vi hjelper deg gjerne

Ble du klokere nå, eller oppleves dette som juridisk ull? Send oss gjerne kommentarer eller spørsmål, så skal vi svare så godt som mulig. 

Relaterte artikler