Introduksjonskurs om opphavsrett

Hva er opphavsrett?
Hva er egentlig opphavsrett og hva kan rettigheten brukes til? Hvordan oppstår opphavsrett og hvor lenge varer den? Eier du det du legger ut i sosiale medier, og hvordan kan du sikre at ingen stjeler din tekst, dine bilder eller din musikk? På dette kurset får du svarene på alt dette og litt til.

Opphavsrett, åndsverk og copyright er egentlig forskjellige navn på samme sak. Alle tre begrepene beskriver retten til litterærere, vitenskapelige eller kunstneriske menneskeskapte verk, også kalt åndsverk. Et åndsverk kan for eksempel være en tekst, et bilde, en vitenskapelig artikkel eller musikk.

Vi svarer deg blant annet på hva kan du bruke av materiale i sosiale medier, og hvor skillet mellom å publisere selv og det å lenke videre går, og hvordan du kan beskytte egne rettigheter.

I høst vedtok EU nye regler om hva opphavsretten skal omfatte. Målet med direktivet er å sikre at den som står bak et verk faktisk får betalt når foto, bilde, video, musikk og tekst som er beskyttet av opphavsretten, deles på nettet. Direktivet er kontroversielt, og er et forsøk fra EU på å modernisere opphavsretten. Hva har dette å si for deg, og hvordan skal du forholde deg til lovene?

Den 28. februar vil du få svar på spørsmålene du har om åndsverk og opphavsrett på halvdagsseminar hos Patentstyret. Du treffer Cecilie Staude fra Handelshøyskolen BI, og Lisa Digernes og Nora Dahle fra Advokatfirmaet Ræder AS forklarer alle begreper og sørger for at du har oversikt.

I tillegg kommer livsstilblogger Anne Brith og forteller hvordan hun jobber med opphavsrettsspørsmål rundt bildene sine.

Sentrale tema:

  • Åndsverkloven - opphavsrett og publisering på nett
  • Personvernproblematikk
  • Bruk av eget og andres materiale i sosiale medier
  • Sosiale medier og markedsføring
  • Opphavsrett i praksis – blogger Anne Brith forteller om sine erfaringer

Betaling og avmelding

Faktura vil bli sendt når kurset er avholdt. Ved avmelding senere enn 5 virkedager før kursdag belastes 50% av kursavgiften. Ved manglende oppmøte eller avbud senere enn 1 (én) virkedag før arrangementet beregnes full kursavgift. Det er mulig å sende en annen på kurset.

I samarbeid med:
raeder_logo.png

Foredragsholdere

Lisa_Digernes186.jpg
Lisa Digernes

Lisa Digernes er Senioradvokat i Ræder med bred internasjonal erfaring som juridisk rådgiver overfor ulike aktører i media- og underholdningsbransjen, samt IKT og digitale medier. Hun jobber helst med rettighetsspørsmål innen film- og tv-bransjen, knyttet til erverv og klarering av rettigheter, samt spørsmål rundt finansiering, produksjon og distribusjon av film og tv. Lisa representerer gjerne filmstudioer, TV-selskaper, produsenter, regissører og manusforfattere gjennom hele prosessen fra ide, gjennom forhandlinger, kontraktsutforming, reguleringer og tillatelser, til ferdigstilling av prosjekt, lansering og distribusjon. Hun jobber med alt og alle, fra store aktører som Norske Børs til selvstendig næringsdrivende og start-ups.

Lisa har også solid internasjonal erfaring. I New York jobbet hun spesielt med opphavsrett samt medie- og underholdningsrett. Lisa har vært rådgiver for kunder i forlagsbransjen og representert forfattere, agenter og forlag i USA og Europa med kontraktsforhandlinger og spørsmål knyttet til ytringsfrihet og injurie. Hun har også løst rettighetsspørsmål for kunder som driver med kunst, musikk og teater.

Lisa er anerkjent som Foreign Expert på IP i Chambers and Legal Global.

Vis hele teksten
Nora_Dahle195.jpg
Nora Dahle

Nora Dahle jobber som advokatfullmektig hos Ræder. Hun er tilknyttet faggruppen for IPR, og bistår i det daglige Ræders klienter med varierte spørsmål om immaterielle rettigheter og kontraktsrett.

I løpet av studietiden studerte Nora blant annet ved University of New South Wales i Australia, og deltok i ELSAs forhandlingskonkurranse. Hun har hatt traineeopphold hos flere advokatfirmaer, inkludert traineeopphold og skriveplass hos Ræder.

Vis hele teksten
CecilieStaude320.jpg
Cecilie Staude

Cecilie Staude er høyskolelektor og kursansvarlig for «markedsføring i sosiale medier» ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI. Hun har i tillegg mange års erfaring som kommunikasjonsrådgiver fra flere ulike kommunikasjonsbyråer. Cecilie har sin egen blogg og omtales ofte i pressen som Norges «SoMe-dronning».

Vis hele teksten
Anne Brith Davidsen

Anne Brith Davidsen er norsk livsstilblogger, og har blant annet vært med i serien Bloggerne på TV2 livsstil. Hun har studert markedsføring og reiseliv i Amsterdam.

Vis hele teksten
Påmelding

Kursteamet

Kursteam1155x493.png

Ta kontakt med oss hvis du har spørsmål eller tips. Vi hører gjerne også fra deg hvis du har forslag til kursopplegg, tematikk eller foredragsholdere. Send oss en e-post, så hører du fra oss.

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret:
×

Gi oss din tilbakemelding om patentstyret.no

Hjelp oss å bli bedre!

Vi ønsker å tilpasse nettstedet vårt best mulig til dine behov. Vi håper at du vil hjelpe oss ved å svare på noen få spørsmål. Det tar bare et par minutter, og svarene dine vil være anonyme.

Ja Nei