Bilde av matbord med spekemat og tilbehør.
Foto: Stian Broch

Ask gård: Med gjennomtenkt design, egen font og registrerte rettigheter som suksessfaktorer

Kristoffer og Anne Marte ønsker å utvikle norsk spekemat til en internasjonal merkevare. I tillegg til god kvalitet, legger de stor vekt på det visuelle. En designregistrert font, bevisst fargebruk og historien om den fyrrige chorizoen "PABLO" er noen av ingrediensene i deres merkevarestrategi.

Ekteparet Kristoffer Evang og Anne Marte Ruud Evang startet Ask gård på Jevnaker i 2013. De ville utfordre kjøttbransjen og tilby et økologisk alternativ basert på bærekraft, dyrevelferd og kvalitet. Med norske råvarer lager de spekemat tuftet på italiensk tradisjon. 

Koronaen krevde ny salgsstrategi

Opprinnelig solgte Ask produktene gjennom gourmetrestauranter og delikatessebutikker, en strategi de raskt måtte endre i mars 2020 da nedstengingen førte til at store deler av salget forsvant over natten. Løsningen ble å etablere en nettbutikk med gjennomført design, innbydende bilder og oppskrifter laget av kjente kokker. Godt hjulpet av dagligvarekjeden Menys satsing på lokale matskatter, ble pandemiåret 2020 et godt vekstår for Ask Gård.

Registrerte rettigheter sikrer mot kopiering

Formspråk og fargebruk viktig i merkevarebyggingen

«For ASK har design og emballasje alltid vært viktig. Vi er begge utdannet innenfor kunst og grafisk design, og hadde dette som profesjon før pølseeventyret tok form. Vi har jobbet hardt med merkevarebygging og posisjonering, og via formspråk og farger har vi klart å skille oss ut og etablere et gjenkjennbart uttrykk», sier daglig leder Kristoffer Evang.

«Dette ble i utgangspunktet gjort for at forbrukeren raskt skulle kjenne igjen produktet. Vi vektet emballasjen ut fra tre elementer: brand, altså ASK, farge og navn/produkt. Målet var at kundene skulle huske merkenavnet ASK selv om de ikke husket hvilken pølse de kjøpte sist. Om de husket ASK og skulle finne type pølse, mente vi det var lettere å huske en farge enn et merkenavn som ikke var kjent. Dermed havnet vi på ASK pølse med rød farge».

Ekteparet Ekvang ville etablere produktnavn som skulle skille seg ut og fortelle litt om hvem de er som bedrift. De bygget et narrativ for hvert produktnavn, slik at de enkelt kunne lage en historie rundt produktet. For eksempel «PABLO» chorizo: «Pablo er en fyrrig spanjol, en lettere lubben type som liker å nyte en kald en i solen. Han har en bror som heter Pedro. Pedro er en sint type med mye aggresjon. Vi tenkte at oppfølgerpølsen kunne hete «PEDRO» og være en sterk utgave av «PABLO». Gjennom å lage små fortellinger og meninger bak navnene, hadde vi mer å spille på i reklamefilmer og markedsføring», sier Evang.

Med på laget har de hatt en designer som har stått for hele ASK-profilen - Sindre Trolsås. Han har utviklet fonten og bygget opp det grafiske formspråket rundt ASK.

Fonten brukes på alt fra emballasje, brosjyre, pølser, kataloger og også på det nye produksjonsbygget.

«Vi mener det er på tide å komme med noe nytt i kjøttbransjen. Kjøtt har sort som sin farge, noe vi ønsket å utfordre. Både for å skille oss ut fra det etablerte markedet, men også på grunn av miljøaspektet. Sort plast er verstingen, og tilsetningsstoffet Carbon Black er forbudt i flere land. Samtidig resirkuleres sort plast som restavfall fordi sorteringsmaskinene ikke klarer skille mellom sorte søppelsekker og sort emballasje», avslutter gründeren.

Bilde av 3 salamipakker: Passe, Jåla og Slegge

Foto: Sindre Trolsås

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret: