Foto: Svanhild Blakstad, Byggeindustrien

Gründeren bak Dustbox har sikret det som er mulig å sikre

Gründeren Tom Rune Stepien i Kongsberg har på ett år fått patent, registrert varemerke og design og satt oppfinnelsen i produksjon. På veien har det vært mye grubling om natta og ballkasting med gode rådgivere om dagen.

Tekst: Claude R. Olsen

Tom Rune Stepien (33) er håndverker og borer mye i vegger. For å hindre at rommet blir dekket av mur- eller gipsstøv jobber gjerne to personer sammen, en som borer og en som holder støvsugeren nær borestedet.

– Dette er et problem vi har hatt i mange år, og som jeg har grublet lenge på. 28. november 2014 våknet jeg og skjønte hvordan jeg skulle løse det! Da sto jeg opp og begynte å tegne, sier Stepien. I prinsippet er løsningen en bøtte på et teleskopstativ med et uttak til støvsuger under.

Kjapp markedsundersøkelse

Han tegnet en skisse og kontaktet ti ulike typer håndverksbedrifter i Kongsberg-området. Alle syntes dette var en smart løsning. Etter denne lille markedsundersøkelsen tok Stepien kontakt med den store verktøyleverandøren Würth og ba om et møte. Det ble full klaff. I dag markedsføres Dustbox støvavsug av Würth.

Et stort internasjonalt selskap kan lett overkjøre en liten gründer. Stepien passet derfor på å be Würth før møtet sende en e-post der selskapet erklærte at de ikke skulle kopiere løsningen eller kjøpe kopier fra andre.

– Würth har behandlet meg bra både personlig og forretningsmessig, sier Stepien.

Sikret alle rettigheter

Neste skritt var å kontakte Patentstyret for å finne ut om noen allerede hadde tatt patent på Stepiens løsning. Det var det ikke.

– Da følte jeg at ideen hadde patentmulighet, og jeg ba om tilbud fra tre private patentkontorer om bistand til å skrive en patentsøknad. Jeg valgte tilbyderen som hadde fastpris og ingen tilleggspriser, sier Stepien. Patentsøknaden ble godkjent og patentet sikret.

I tillegg har Stepien registrert varemerke og design.

Hittil har sikringen av rettigheter kostet Stepien 80.000 kroner, mesteparten for patentet. Nå søker han også om patent i andre land.

Gode hjelpere på veien

Stepien har hele tiden jobbet hundre prosent som håndverker, og brukt all fritid til å utvikle produktet og det nye selskapet Villa Teknikk AS. Det har blitt mye grubling om natta om en beslutning var rett eller gal. Underveis har både Innovasjon Norge og Etablererkontoret i Kongsbergregionen vært verdifulle støttespillere og rådgivere for Stepien.

– Jeg ble godt mottatt av Innovasjon Norge og fikk finansiell støtte fra dem. Og jeg har fått fantastisk hjelp fra etablererkontoret i Kongsberg. Det anbefaler jeg andre å bruke. Det er godt å ha noen å prate med som er interessert i det du gjør, sier han.

– Dersom du skal lykkes som oppfinner, må du ha trua på deg sjøl og ville bevise at ideen din er mulig. Du må også ha tro på at de fleste rundt deg vil deg godt. Du må tørre å dele med andre. Mange vil ikke dele ideen sin med noen. Da blir det nedtur, sier han.

I midten av januar 2016 er 50 støvsamlere i bruk. Målet er mange tusen hvert år. Men det stopper ikke med Dustbox. Den kreative håndverkeren har allerede to nye produkter under utvikling.

Les mer om designregistrering

Les mer om varemerkeregistrering

Les mer om patentering

Les mer om Dustbox

Les flere historier om andre virksomheter

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret: