En av Heymats matter
Foto: Ragnar Omarson, styling: Kirsten Visdal.

Heymat: nordnorsk teppesuksess vinner markedet med beskyttet design

Bedriften er svært opptatt av design og ønsker at mattene deres skal ha et skandinavisk uttrykk. Design er imidlertid lett å kopiere. Hvis de ikke beskytter det, vil andre kunne lage tilnærmet like produkter.

Ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian etablerte Heymat i 2016, med mål om å tilby hjemmemarkedet dekorative designmatter av samme høye kvalitet som en industrimatte.

Heymat leverer matter med høy kvalitet i norsk design. Mattene er laget av resirkulerte materialer og er spesielt tilpasset inngangsparti og entreer i private hjem.

Skandinavisk uttrykk er deres signatur, og de bruker Norges fremste designere til å hjelpe seg med å utvikle designet. Mattene er automatisk beskyttet gjennom Åndsverkloven, men eierne tenker at designbeskyttelse gir et enda bedre vern om noen forsøker å kopiere dem.

Foruten det norske markedet, selger Heymat også mattene sine i Sverige, Tyskland, Sveits, Island, USA, Canada og Japan. De har egen nettbutikk og leverer til hele Europa.

Klar IPR-strategi

Heymat har en klar IPR-strategi, og beskytter design de mener bør beskyttes i land hvor de selger eller ønsker å selge produktene. De har også varemerkebeskyttet navnet sitt og logoen. 

I begynnelsen søkte de selv om rettigheter. Etter hvert så de imidlertid at arbeidet ble for komplisert. Nå har de knyttet til seg et advokatkontor som er spesialister på dette. Det koster en del, men dette er spesialistkompetanse som de ikke har selv, og de velger derfor å gjøre det slik.

De har opplevd at det er kommet produkter på markedet som er «sterkt inspirert» av deres produkter, men ingen som er rene kopier. 

Utmerkelser

Heymat har mottatt DOGA-merket for design og arkitektur, og German Design Award. De har også vært nominert til den høythengende bransjeprisen NYCxDESIGN AWARDS i New York.

Les mer om Heymat

Les mer om hvordan andre virksomheter tar vare på rettighetene

Les mer om designregistrering

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret: