Akustikkplater montert på en vegg

Rom & Tonik registrerte design og varemerke før de satset internasjonalt

Grov ull, fin design: De satset på registrering av design og varemerke fremfor patent. Det gjør Rom & Tonik® godt rustet når de nå skal erobre verdensmarkedet med akustikkplater basert på grov ull.

Tekst: Atle Abelsen

Ull er et fantastisk råstoff for mange anvendelser. Da Birgitte Linde Røsvik og Mats Herding Solberg i 2012 tok fatt på masteroppgaven innen industriell design på NTNU, fikk de blant annet utfordringen å finne nye eller lite brukte anvendelsesområder for ull i industriell sammenheng.

Etter en del ideutvikling, analyser og tester, fant de ut at dette råstoffet faktisk kan egne seg svært godt som støydemping i bygninger. Samtidig går det an å utnytte en grov ullkvalitet som ellers er mindre etterspurt og dermed billigere enn den fine kvaliteten, eksempelvis merinoull, som går til tekstilindustrien.

I 2012, mens de fremdeles jobbet med sine respektive masteroppgaver, startet de selskapet som senere skulle få navnet Rom & Tonik®. De vant Venture Cup, en større forretningsplankonkurranse, og ballen begynte å rulle. Birgitte var først ferdig med sin master, som omhandlet businesscase og tidlige ideer. Deretter jobbet Mats videre på Birgittes resultater i sin masteroppgave, og de reiste til Mongolia for å finne samarbeidspartnere og utvikle det første produktet.

— I Mongolia har de lange tradisjoner med å produsere og utnytte nettopp den ullkvaliteten vi var ute etter, sier Mats Solberg. Da han kom tilbake fra Mongolia etter noen uker i 2012, hadde han både samarbeidspartnere, en produsent og det første produktet – FeltTile – på plass. Det første pilotsalget til en testkunde kom allerede i desember 2012. Deretter gikk det et år til det første kommersielle salget.

Patent vurdert

Gründerduoen fikk råd om å starte et patenteringsløp så tidlig som mulig.
— Men vi så ganske kjapt at det ville bli både vanskelig og ikke minst dyrt å patentere ideene våre. Dessuten er det relativt få som patenterer i tekstil- og møbelindustrien. De færreste produktene har levetid ut over 3–5 år, det er alt for kort for et patent. De fleste designbeskytter derimot produktene sine, sier Solberg.
Les mer om designregistrering

Han er likevel ikke helt fremmed for å patentere enkelte detaljer på senere tidspunkt.
—Det kan være detaljer som opphengsmekanismer eller framstillingsmetoder, sier han.

Solberg og Røsvik har også ideer om å blande ulla med forskjellige andre materialer.
— Vi vil forske mer for å finne optimale løsninger for både akustikk, spesifikke frekvensområder og for eksempel hygroskopiske egenskaper. Dette er en mer forskningsdrevet utvikling, med et større potensial for patentering.
Les mer om patentering

Tidlig merkevarebygging

Merkevarebyggingen startet allerede i 2013, før det første kommersielle produktet var klart for salg. Med støtte fra Innovasjon Norge i ryggen, kunne Solberg og Røsvik sette i gang med denne prosessen. De tok kontakt med både små, unge, men dyktige og kreative designbyråer, og store, solide aktører med bred erfaring og portefølje.

— Valget falt på det siste. Vi fant etter hvert ut at vi ville ha noen som kunne tilby solid erfaring ut over å tegne en logo. Vi valgte Scandinavian Design Group fordi de kunne være en perfekt partner i de kreative prosessene. De hjalp oss med strategi og designutvikling, i tillegg til å utvikle en god logo og en grafisk profil. De stilte oss noen tøffe spørsmål om hvem vi er og hvor vi ville. Det var veldig klargjørende.

Les mer om varemerker

Et «hårete» mål

—Vårt mål er at Rom & Tonik® skal bli et internasjonalt «go to-merke», det vil si det første kundene tenker på når de vil ha miljøvennlige, vakre og effektive akustikkdempende interiørelementer. Det er et «hårete» mål, men viktig å strekke seg etter.

Foreløpig har vi kun søkt varemerke- og designbeskyttelse for Skandinavia, men vi kommer til å søke i flere land etter hvert som vi utvider til nye markeder.

Viktig navn

Navnet var viktig. Det måtte skille seg ut, være lett kjennelig og ikke minst være tilgjengelig i både varemerkeregistre og som domene. Designbyrået kom opp med navnet Rom & Tonik®. Solberg mener det er veldig godt av flere årsaker. Det relaterer seg til både produktet og selskapet; rom viser til det arkitektoniske, og tonik viser til tonic, grunntone på engelsk. Det spiller humoristisk på den kjente drinken gin & tonic, som gjør det lett å huske. Og det fungerer godt på de fleste språk, uten at det har noen uheldige betydninger. Og domenenavnet var ledig.

I tillegg til finansiering fra Innovasjon Norge, har Ålesund Kunnskapspark gått inn med midler ved å kjøpe en liten eierandel. Rom & Tonik® har adresse i Ålesund og består foreløpig av kun Solberg og Røsvik. De har planer om en generisk vekst, ettersom produktet får fotfeste og etterspørselen øker. – Vi kommer til å trenge flere folk etter hvert som produktene skal videreutvikles og vi skal utvikle nye produkter, sier Solberg. De ligger i år i rute med budsjettet, som er å omsette for om lag tre millioner kroner. Planen er å tredoble dette i 2016.

Produktet og rettigheter

Rom & Tonik® fikk varemerke- og designbeskyttelse for firmaets navn, logo og grafiske profil. De har utviklet tre produkter, der de foreløpig har fått designbeskyttelse for FeltTile, men foreløpig ikke varemerkebeskyttelse. De er på trappene med lansering også av FeltCeiling og FeltRoll, men det siste kommer de ikke til å søke om beskyttelse for. Alle tre utnytter de akustiske egenskapene ved grov, mongolsk ull til lyddempende elementer for vegger og tak i bygninger. Produktene har også miljømessig positive elementer ved seg. De er laget av 100 prosent naturlig og resirkulerbart materiale, råstoffet er ofte et biprodukt ved framstilling av ull av finere kvalitet til møbler og tekstiler, og ulla er ikke allergifremkallende.

Rom & Tonik® har søkt og fått varemerke- og designbeskyttelse i Norge inntil videre, men kommer til å søke om det samme i de markedene de etter hvert vil gå inn i.

Les mer på nettsidene til Rom & Tonik®: rom-tonik.no og på Facebook: facebook.com/romtonik

Les flere historier om andre virksomheter

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret: