Farlige piratkopier under norske juletrær

(13. desember 2017): Store mengder piratkopier fra useriøse nettbutikker sendes daglig til norske forbrukere. Tolletaten, Forbrukerombudet og Patentstyret går nå sammen om en aksjon for å advare forbrukerne mot nettbutikker som selger piratkopier av alt fra leker og klær til kosmetikk og elektronikk.

Helse- og sikkerhetsrisiko

Myndighetene ønsker å fortelle netthandlerne at kopivarene kan være skadelig for helsen, at de kan innebære en sikkerhetsrisiko eller være ren svindel. Derfor vil tusenvis av postpakker i hele landet få klistremerker med informasjon om risikoen ved å kjøpe piratkopier (se illustrasjonen over). 

NB: Pakkene som får en slik klistremerke er ikke utvalgt på grunnlag av mistanke til innhold eller avsender.

— Det er ikke likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av, eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret. Bengston er ansvarlig for velgekte.no, myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning.

Useriøse nettbutikker

Nesten halvparten av norske forbrukere kommer til å handle julegaver på nett, og stadig flere velger utenlandske nettbutikker, viser tall fra Virke og Respons Analyse. Dessverre selger mange av butikkene piratkopier av kjente merkevarer, selv om nettsidene både ser profesjonelle og seriøse ut. Dette er produkter ingen kjenner opprinnelsen til. De er fremstilt uten kontroll og godkjenning, og inneholder stoffer og materialer av ukjent opphav.

Organisert kriminalitet

Bengston forteller at mange blir overrasket når de hører hvilke krefter som står bak største delen av handelen med piratkopier: — Europol og ulike FN-organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling.

Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth anbefaler forbrukere å undersøke om butikkene de handler fra er til å stole på: — Let etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressene deres og hør på andres erfaringer. De fleste har et begrenset gavebudsjett og vil nødig kaste bort penger eller risikere å gi bort noe farlig.

Holdningskampanje på Facebook

Vi har også laget tre små animasjoner som er publisert på Facebook. Disse er rettet mot personer som handler på nett.

Målet med denne kampanjen er å gjøre folk mer bevisst på omfanget av piratprodukter, og gi nyttige tips til hvordan de kan unngå å kjøpe piratkopier når de handler på nett.

Slik unngår du piratkopier når du julehandler på nett

Les mer om kampanjen på velgekte.no 

Julekampanje på Facebook

 

 

 

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret: