Nordmann nominert til European Inventor Award

8. mai 2019: En undervannsrobot som dreper lakselus med laser er med på listen over Europas 15 viktigste oppfinnelser i 2019.

Det europeiske patentverket (EPO) står bak den prestisjefylte kåringen. Beck er den første nordmannen som er nominert siden prisen ble etablert i 2006. Den regnes som den gjeveste oppfinnerprisen i Europa. Beck er nominert i kategorien «Små- og mellomstore bedrifter».

 
Marineingeniør Esben Beck og selskapet Stingray står bak oppfinnelsen som har vakt oppmerksomhet. Becks oppfinnelser bruker algoritmer for bildegjenkjenning for å finne lusene på laks i nærheten, angriper parasittene og dreper dem uten å skade fisken. Lakselus-laseren finnes nå i 100 merder i Norge og flere land kan stå for tur. Totalt har den skutt ut over én milliard laserstråler og så langt er det ifølge oppfinneren ikke meldt om skade på en eneste fisk.

Lakselus har lenge vært et stort problem for norsk oppdrettsnæring. Årlig bruker bransjen enorme pengesummer på å bli kvitt den vesle lusen som fester seg til laksen og påfører den åpne sår og øker risikoen for infeksjon. Dette fører til at laksen mister vekt og ofte dør. Denne oppfinnelsen vil forbedre livskvaliteten til laksen og redusere økonomiske tap for fiskeoppdrettsnæringen, en sektor som er verdt over 6 milliarder Euro i Norge.

— Det er en stor ære. Jeg har aldri vært i nærheten av å få så mye oppmerksomhet, eller opplevd noe lignende. Så dette er stort for meg personlig. Og så er det viktig for Stingray. Vi er et oppstartsselskap, og prosjektet har holdt på i 10 år. Det føles godt å endelig få anerkjennelse for den jobben vi har gjort, sier Beck i en uttalelse til VG.
Les hvordan Stingray tar vare på teknologien sin. 

Prisutdelingen vil finne sted i Wien, 20. juni.
Les mer om European Inventor Award på nettsidene til EPO.
Les mer om prisen og de andre finalistene

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret: