Universitetet i Agder

Besøk nettsidene til UiA - Universitetet i Agder
Bakgrunn
Universitetet i Agder (UiA) og Patentstyret har felles målsetning om å bidra til innovasjon og økt verdiskaping. Vi ønsker i fellesskap å styrke opplæringen blant studenter, undervisningspersonale, administrativt ansatte, forskere og PhD-kandidater innen områder som varemerker og merkevarebygging, designbeskyttelse, patenter og andre innovasjonsrettede områder.
Immaterielle rettigheter (IPR) er et av de viktigste strategiske virkemidlene for å styrke konkurranseevne, erobre nye markeder og beskytte seg mot piratkopiering og varemerkeforfalskning. IPR bidrar til sikring av konkurranseposisjoner og økonomisk gevinst.
UiA og Patentstyret har felles ambisjoner om å øke forståelsen for og kompetansen om immaterielle rettigheter generelt, og patenter, varemerker og design spesielt, med særlig fokus på innovasjonsarbeid og entreprenørskap.
Formålet med avtalen
UiA og Patentstyret ønsker å samarbeide for å styrke opplærings- og kompetansetilbud til studenter, forskere og undervisningspersonale, PhD-kandidater og administrativt ansatte. Formålet med samarbeidet er å øke kompetansen om IPR innen relevante studie- og fagretninger ved UiA og samtidig bidra med veiledning for PhD-kandidater og UiA-ansatte. I tillegg vil Patentstyret bidra med veiledning inn i prosjekter.
Samarbeidspartenes roller
Om Universitetet i Agder
Universitetet i Agder er et åpent og inkluderende universitet, preget av samarbeidskultur. UiA skal innta en tydelig rolle som tilrettelegger og bidragsyter for å sikre nyskaping og innovasjon i samfunns-, kultur- og næringsliv, og for å styrke forskningsbasert nyskaping regionalt, nasjonalt og internasjonalt. UiA skal innta en tydelig rolle som tilrettelegger og bidragsyter for å øke både forskningsbasert og erfaringsbasert nyskaping. UiA skal tilby relevant undervisning for livslang læring og fremtidsrettede behov. Universitetet skal være en aktiv deltaker i og bidragsyter for idé- og kunnskapsutvikling, og arbeide for økning i kommersialisering av forskningsbaserte forretningsideer.
Om Patentstyret
Patentstyret er et nasjonalt senter for immaterielle rettigheter og verdier. I tillegg til behandling av søknader om patent og registrering av design og varemerker, omfatter denne rollen også et ansvar for å øke kompetansen om industrielle rettigheter i norsk næringsliv og samfunnet for øvrig. Patentstyret skal bidra til at bedrifter kan sikre investeringer og konkurranseevne, og dermed skape økonomisk vekst i samfunnet. Kunnskaps- og informasjonsspredning skjer ved kurs, foredrag og direkte kontakt, samt gjennom samarbeid med andre aktører som UiA.
Samarbeidsområder og oppgaver etter samarbeidsavtalen:
- Opplæring av forskere og undervisningspersonale, PhD-kandidater og administrativt ansatte etter behov og på forespørsel.
- Øke kunnskap om og kompetanse innen immaterielle rettigheter som fagområde, herunder om varemerker og merkevarebygging, designbeskyttelse og patenter, med fokus på studenters entreprenørskap og innovasjonsarbeid.
- Øke kunnskapen om og kompetansen innen immaterielle rettigheter i forskningsresultater, herunder om varemerker og merkevarebygging, designbeskyttelse og patenter.
- Veiledning om patenter og patentsøknadsprosesser.
- Veiledning i prosjekter rettet mot næringslivet, spesielt i prosjekter tilknyttet UiAs SFI (og kommende SFI’er) der det er mange parter som skal forhandle om rettigheter.
Patentstyrets oppgaver
- Tilby opplæring og faglige oppdateringer innen immaterielle rettigheter til UiA.
- Tilby informasjonsmateriale om immaterielle rettigheter som er tilpasset studenter og øvrige målgrupper.
- Foreslå pensumlitteratur om immaterielle rettigheter (etter behov og på forespørsel).
- Tilby immaterialrettslig veiledning som grunnlag for forskningsarbeid (eksempelvis veiledning om patentlandskap innen utvalgte fagområder).
- Være sparringspartner for kommersialiseringsenheten UiA Nyskaping – Ansatt om spørsmål knyttet til immaterielle rettigheter.
UiAs oppgaver:
- Sørge for at opplæringen er godt kjent og forankret internt i institusjonen.
- Sørge for at immaterielle rettigheter som fagfelt er godt kjent internt i institusjonen.
- Sørge for profilering og markedsføring av avtalte faglige kurs, forelesninger, innlegg og kompetansehevende aktiviteter.
Gjensidige forpliktelser for begge parter:
- Denne overordnede rammeavtalen skal danne grunnlaget for konkret samarbeid, basert på løpende prioriteringer.
- Samarbeidsavtalen skal forankres i partenes ledelse og styrende organer.
- Det skal informeres om samarbeidet i partenes kontakt med andre FoU-miljøer.
- Opplærings- og kompetansehevingstiltak utføres kostnadsfritt innen samarbeidsområdene 1-4, med unntak av dekning til reise og opphold.
Tilsvarende tiltak innen samarbeidsområde 5 skal avtales særskilt.
Avtalens varighet og rapportering
Samarbeidsavtalen har en varighet på 4 år. Dersom noen av partene fremsetter ønske om revisjon eller opphør, skal partene møtes for å avklare håndteringen av dette.
Det legges opp til årlige evalueringsmøter på ledelsesnivå (på UiA, i regi av viserektor for samfunnskontakt og nyskaping). Patentstyret innkaller partene til disse møtene.
Bruk av Patentstyrets forundersøkelser inngår ikke som del av samarbeidsavtalen.
I årsrapportertingen til Patentstyret og UiA Nyskaping skal partene opplyse om i hvilken grad intensjonen i denne avtalen er fulgt opp.
Kontaktpersoner:
- Universitetet i Agder
Kristina Walker-Nordlöf, Seniorrådgiver/leder for UiA Nyskaping – Ansatt
Kjersti Terjesen, Seniorrådgiver i Forskningsadministrativ avd. - Patentstyret
Nytt navn kommer.
Undertegnet 25. november 2019
På vegne av Universitetet i Agder
Seunn Smith-Tønnessen, Universitetsdirektør
Gøril Hannås, Viserektor for samfunnskontakt og nyskaping
På vegne av Patentstyret
Per Foss, Direktør