Geografisk betegnelse
Mange matvarer er et resultat av lange tradisjoner, høy kunnskap og råvarer dyrket under svært gunstige vekstbetingelser. Dette er med på å gi produktene unik smak og karakteristikk.
Etter mønster fra EU-landene er det i Norge anledning til å registrere beskyttede betegnelser for norske landbruksbaserte næringsmidler, fisk og fiskevarer.
Eksempel
Det er forbudt å bruke geografiske betegnelser for vin og brennevin som ikke kommer fra det berørte geografiske området. Et eksempel på dette er champagne. Det er ikke lov å bruke betegnelsen "champagne" for musserende vin, med mindre den er produsert i Champagne-området i Frankrike.
Stiftelsen Norsk Mat
Merkeordningen administreres av Mattilsynet gjennom Stiftelsen Norsk Mat (tidligere Matmerk). Ordningen gir mulighet til å beskytte produktbetegnelser for denne typen varer hvis de har en spesiell geografisk tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.
Du finner mer informasjon om geografisk betegnelse og beskyttede betegnelser på disse nettstedene: