Vi får ofte spørsmålet: «Kan jeg ta patent på et navn?» eller «kan jeg ta patent på en idé?» Mange tror at patent er en sekkepost for alle typer rettigheter og enerett. Dermed tror de at det er mulig å ta patent på det meste. La oss rydde litt i begrepene og fjerne misforståelser.
Bioteknologi er en samlebetegnelse på teknologi som bruker mikroorganismer, celler fra planter eller dyr, eller deler av disse til å fremstille eller endre produkter, forbedre planter og dyr, eller utvikle mikroorganismer for spesifikke anvendelser.
Du driver kanskje en bedrift og tenker at du ikke trenger å vite noe om patenter, varemerker og designrettigheter. For du har ingen oppfinnelse du skal patentere, noe navn du skal registrere som varemerke eller design som skal beskyttes. Så da er det vel ikke så viktig å vite noe om det?
Har du etablert en virksomhet, så har du kanskje behov for å få inn en investor eller kreditt fra en bank. Da kan det være smart å ha registrerte rettigheter til patent, varemerke eller design.
Datamaskiner og programvare inngår i flere og flere produkter, fra ulike digitale enheter og ting som er koblet til internett (Internet of Things), apper på mobiltelefoner og til avanserte kontrollsystemer i selvkjørende biler, for å nevne noen få av de mange teknologiområdene hvor dette brukes. Er det mulig å sikre rettigheter til slike produkter?
En lisens er en tillatelse til å benytte en programvare, et varemerke, et patent eller andre immaterielle rettigheter. Lisensiering av slike rettigheter blir normalt dokumentert i form av en avtale mellom eier av rettigheten (lisensgiver) og en eller flere lisenstakere om rett til å utnytte rettigheten.
Søknad om midler fra Horisont 2020 setter krav til å dokumentere hvordan man forvalter og utvikler immaterielle rettigheter. Skaff deg grunnleggende kompetanse om IPR og lag en forvaltningsplan for virksomhetens immaterielle rettigheter, en såkalt IPR-strategi.
Patentstyrets kundesenter mottok Kundeserviceprisen i kategorien offentlig på Callsenterdagene i slutten av april. Det er firmaet SeeYou som deler ut prisen, og Patentstyrets medarbeidere gikk til topps i konkurranse med 15 andre offentlige virksomheter. En slik seier kommer ikke av seg selv, men krever mye forarbeid.
12. mars 2019: Mens antallet kvinnelige gründere øker, viser tallene våre at andelen kvinnelige oppfinnere har ligget mellom 5,5 og 7,5 % i perioden 2011 til 2018. Andelen kvinner bak patentsøknader har tradisjonelt vært beskjeden.
Jobber du med ideer til ny teknologi eller nye produkter? Ofte kan det være inspirerende å se hva som allerede finnes av lignende teknologi på markedet. Det kan være noe du skal spinne videre på, eller kanskje du finner en nisje der det ikke finnes produkter i dag?
Fant du det du lette etter?
NB: Tilbakemeldinger er anonyme! Ønsker du svar, ring kundesenteret vårt på 22 38 73 00 eller send en e-post til post@patentstyret.no
Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt