

• Hvorfor bør du søke internasjonalt?
• Hvilke land bør du søke i?
• Når bør du søke?
• Hvordan søker du?
Hvis du produserer utenlands, er det en viss risiko for at en produsent kopierer produktene dine og selger dem til andre på egen hånd. Dermed får du en uønsket konkurrent og kan risikere å tape penger.
Skal du selge i internasjonale markeder, er det smart å ha registrert varemerkene først. Da er det mindre sjanse for at konkurrenter kommer på banen med kopiprodukter. Du vil sannsynligvis også enklere få distribusjonsavtaler i utlandet hvis du har varemerkeregistrering som viser at du er seriøs og har verdifulle produkter.
En varemerkeregistrering har kun vern i det landet navnet er registrert. Hvis du ikke har registrert rettighetene dine i tide, risikerer du å bli utestengt fra markeder som er viktige for deg. Du bør derfor vurdere nøye i hvilke land du ønsker å bruke varemerket ditt, slik at du sikrer deg markedstilgang.
Det er lurt å registrere varemerket i det landet produksjonsprosessen foregår. Hvis du har etablert varelageret ditt i utlandet, eller vurderer å etablere slike i fremtiden, bør du også sikre rettighetene dine til navnet i disse landene, før andre gjør det.
Jo flere land du ønsker å registrere varemerket ditt i, jo dyrere blir det, så et godt råd vil være å rangere markedene fra det største til det minste, for så å prioritere hvilke markeder som er viktige for deg.
Du bør tenke strategisk når du bestemmer hvilke land som er attraktive for deg, og om du skal søke med prioritet fra Norge eller ikke. Enkelte land har regler om bruksplikt, og noen krever at du kan vise til bruk før en eventuell registrering eller fornyelse av et varemerke. Hvilke land du skal søke i er en viktig strategisk beslutning, så det kan være lurt å kontakte en fullmektig før du gjør store investeringer.
Du må søke innen 6 måneder etter at du har levert i søknaden i Norge.
Det finnes internasjonale ordninger som gjør at du slipper å søke i hvert enkelt land. Hvis du skal bruke varemerket ditt i flere EU-land, kan du sende en søknad til EUs varemerkemyndighet EUIPO. Du kan også benytte en internasjonal søknadsordning som kalles Madrid-protokollen. Ved å sende én søknad kan du søke beskyttelse i mange land samtidig.
Madridprotokollen administreres av World Intellectual Property Organization (WIPO) i Genève. Hovedprinsippet i ordningen er at en varemerkesøknad eller -registrering som er innlevert i et av medlemslandene, kan søkes om å bli gjort gjeldende også i andre medlemsland. Du søker via nettsidene til World Intellectual Property Organization (WIPO) og deres Madrid e-filing portal.
Hvert enkelt land vil så vurdere om registreringen skal få vern i landet.
Les mer om disse to ordningene
Behandlingstiden i de respektive landene kan variere, men er ikke over 18 måneder. Hvis varemerket ikke er nektet innen denne fristen, er varemerket å anse som beskyttet i det aktuelle landet.
Kundesenteret vårt hjelper deg gjerne hvis du lurer på noe rundt internasjonal varemerkeregistrering. Du treffer dem på telefon 22 38 73 00.