For å sikre alle rettighetene sine bør Anna søke om beskyttelse i riktig rekkefølge. Det kan være avgjørende for om hun får innvilget patent – og om hun får beholde retten til navnet hun har valgt.
1. Patentbeskyttelse – beskytter teknologien bak hjelmen (prioritet)
Det er anbefalt at Anna starter med patentsøknaden. Patentbeskyttelse krever nemlig at oppfinnelsen ikke har blitt omtalt, vist eller brukt offentlig før søknadsdatoen. Ikke bare i Norge, men i hele verden!
Viktig:
Hvis Anna først hadde søkt om designbeskyttelse (med bilder av hjelmen) eller lansert hjelmen på markedet, ville dette blitt regnet som en offentliggjøring som kunne ødelegge for muligheten til å få patent og design.
Anbefaling:
-
Anna bør levere patentsøknaden først, før hun offentliggjør hjelmen eller søker andre typer beskyttelse. Når patentsøknaden er levert, kan hun fortsette med design- og varemerkeregistrering.
2. Designbeskyttelse – beskytter utseendet på hjelmen
Etter å ha sendt inn patentsøknaden, kan Anna søke om designbeskyttelse. Designbeskyttelsen beskytter hjelmens unike utseende, som kan være viktig for å skille produktet fra konkurrentenes hjelmer.
Fordel:
-
Når patentsøknaden er levert, kan Anna offentliggjøre hjelmens design uten risiko for å ødelegge for patentsøknaden.
3. Navnet "Galea" – når bør hun registrere det?
Anna ønsker å bruke navnet "Galea" som produktnavn, merkevare, foretaksnavn og domenenavn. Men må hun vente med å registrere dette til etter patentsøknaden? Ikke nødvendigvis.
Navnesøk.no
For å finne ut om hun kan bruke navnet uten å krenke andres rettigheter, bør hun starte med et enkelt og smart grep:
Hun går til navnesok.no og skriver inn navnet hun vurderer. Her får hun vite:
-
Om domenet er ledig (f.eks. galea.no)
-
Om foretaksnavnet kan registreres i Brønnøysundregistrene
-
Om noen allerede har registrert navnet som varemerke i Norge
Dette gir et raskt overblikk over om navnet er tilgjengelig – og om det er verdt å gå videre med det.
Domenenavn
Domenenavn deles ut etter først-til-mølla-prinsippet. Hvis det er ledig og aktuelt, bør Anna registrere det med én gang hos en domeneforhandler. Det er billig og raskt – og hindrer at noen andre tar det mens hun vurderer de andre søknadene.
Anna kan trygt registrere galea.no eller galea.com, så lenge nettsiden ikke inneholder bilder eller beskrivelser som avslører teknologien. Det å eie domenet i seg selv regnes ikke som offentliggjøring.
Varemerke
Før Anna registrerer foretaksnavnet, bør hun sjekke om hun kan få navnet registrert som varemerke. Dette fordi en varemerkeregistrering gir et bredere og sterkere vern enn et foretaksnavn. Anna kan også risikere å måtte endre foretaksnavnet sitt hvis noen mener at navnet krenker en eksisterende varemerkerettighet.
Anna kan også søke om varemerkebeskyttelse for navnet "Galea", og eventuelt en logo, før eller samtidig med patentsøknaden. Varemerkeregistrering handler om navnet og kjennetegnene, ikke selve oppfinnelsen.
Foretaksnavn
Selv om det kan virke logisk å starte med foretaksnavnet, anbefaler vi at Anna venter med dette til hun har sjekket og eventuelt sikret varemerkerettighetene. Da unngår hun å havne i konflikt med andres rettigheter. Foretaksnavnet må ikke alltid være det samme som varemerke, så hun har også mer handlingsfrihet her. Registreringen av foretaksnavn (hos Brønnøysundregistrene) kan også skje før patentsøknaden.
Prioriter det viktigste først – og legg en strategi
Det viktigste er å sikre teknologien før den blir kjent – derfor bør Anna sende inn patentsøknaden først, før hun søker designbeskyttelse eller viser frem produktet.
Når Anna har bestemt seg for et navn, bør hun raskt undersøke og registrere domenenavn, foretaksnavn og varemerke – slik at hun kan bruke navnet trygt og bygge merkevaren sin.
Husk!
Den beste rekkefølgen handler ikke bare om formelle rettigheter. Det handler om å legge en strategi som gir deg mulighet til å lykkes kommersielt. Beskytt det som gjør produktet unikt - og sørg for at du kan tjene penger på det du utvikler.