Ansvarlig IP-strategi: en nøkkel til bærekraftig innovasjon

Lær hvordan etisk og bærekraftig innovasjon kan gjøre bedriften din konkurransedyktig

Figurativ tegning av fingre som holder et frø og visualisering av frøkapsler som sår seg og blir til spirer

Er det mulig å være bærekraftig og lønnsom i et internasjonalt marked? Med kunnskap om hvordan rettigheter til innovasjon kan brukes for å nå FN´s bærekraftsmål, kan du sikre bedriften suksess.

En ansvarlig IP-strategi handler om å bruke rettigheter som patenter, varemerker, design og opphavsrett (IP) på en etisk og ansvarsfull måte. Å gjøre verden til et bedre sted for alle, krever at vi utvikler og beskytter innovasjon som bidrar til å løse globale utfordringer som klimaendringer, fattigdom og ulikhet.
Fredag 26. april markerer vi World Intellectual Property Day. Da får du kunnskap om strategier for ansvarlig innovasjon og innsikt i andre bedrifters erfaringer med internasjonal satsing.

Sentrale tema 

 • Ulike modeller for IP-strategi
 • Samarbeid og deling av rettigheter
 • Hvordan du kan bygge et internasjonalt varemerke
 • Læring fra andre bedrifters satsing på produkter som svarer på bærekraftsmålene

#WorldIPDay

World Intellectual Property Day er en offisiell verdensomspennende markering, som gjennomføres 26. april hvert år. Dagen ble etablert av World Intellectual Property Organization (WIPO) i 2000.

Formålet med markeringen er å feire kreativitet og oppnå økt bevissthet rundt hvordan patenter, varemerker, design og opphavsrett påvirker global innovasjon og utvikling.

Du kan lese mer om World IP Day på nettsidene til WIPO og følge med på WIPOs Facebook-side.

For hvem? 

Ønsker du å vite hvordan du og bedriften din kan bidra til en fornybar, sirkulær og naturpositiv fremtid? Dette arrangementet passer for deg som er i oppstartsfasen og opptatt av bærekraft og sosialt entreprenørskap.

Hvis du velger å delta fysisk får du lunsj fra kl. 11.00 og muligheten til å utvide eget nettverk og mingle med foredragsholderne. 

– Norge står ovenfor den største omstillingen i Norges historie: fra en fossil, lineær og naturødeleggende økonomi, skal vi bygge en fornybar, sirkulær og naturpositiv økonomi.

Jan Christian Vestre

Næringsminister

Detaljer

Program Ansvarlig IP-strategi: en nøkkel til bærekraftig innovasjon, #WorldIPDay 2024

 • 09:00 - 09:15

  Velkommen

  Kathrine Myhre, direktør i Patentstyret, ønsker velkommen. Dagens konferansier er Elisabet Mæland Fosse

 • 09:15 - 09:35

  Bærekraftig ansvar og effektfulle samarbeid

  Agnes V. Tvinnereim

 • 09:35 - 09:45

  NS Applied - sirkulær økonomi i praksis

  Trond Lund

  N2 Applied sin teknologi produserer gjødsel kun med bruk av kumøkk, luft og elektrisitet lokalt på gården. Prosessen gir kraftig reduksjon i klimagassutslipp og nitrogenforurensing, samtidig som den fjerner lukt og sykdom. N2 Applied har globale ambisjoner og er nå 60 ansatte i Asker, ved Kongsberg, i England og Nederland.

 • 09:45 - 09:55

  Cemonite (tidligere Saferock) – utfordrer byggebransjen med resikurlært materiale

  Stian Rossi

  Cemonite, former Saferock, is a Norwegian green tech company that develops new concrete based on upcycling mining and industry waste materials, turning waste into resource, reducing carbon emissions, and contributing to accelerate the world´s transition to sustainable building materials.

 • 09:55 - 10:10

  Pause

  Kaffe og benstrekk

 • 10:10 - 10:30

  Responsible intellectual property strategy for sustainability transition

  Pratheeba Vimalnath, Exeter University

 • 10:30 - 10:40

  LiTech – avansert sensor i avfallshåndtering

  Ida Marie Pedersen

  Litech utvikler system for deteksjon og utsortering av batterier for å minimere risikoen for brann. Batterirelaterte avfallsbranner er et underkommunisert samfunnsproblem, hvor hele 80 % av brannene skyldes feilsorterte litium- og litiumionbatterier.

 • 10:40 - 11:00

  Muligheter til å bygge varemerke internasjonalt ved bruk av Madrid systemet

  Debbie Rønning, direktør i WIPO

 • 11:00 - 12:00

  Avslutning med lunsj og mingling i Sandakerveien 64, Oslo

  Lunsj serveres fra kl. 11

 • Foto av Agnes V. Tvinnereim

  Agnes V. Tvinnereim

  Bærekraftkonsulent & Samfunnsarkitekt

  Agnes Vevle Tvinnereim jobber for bærekraft og en rettferdig samfunnsutvikling for alle. Gjennom flere tiår har hun startet selskaper og organisasjoner, og delt erfaring og læring gjennom foredrag og undervisning. Agnes sin visjon er å bidra til samfunnsendring, forandre systemer og innovere nye løsninger, ved å åpne nye perspektiver og fostre ansvarlig lederskap i andre.

 • Foto av Debbie Rønning

  Debbie Rønning

  Director of the Madrid Legal Division, World Intellectual Property Organization (WIPO).

  Debbie er direktør for Madrid Legal Division, Madrid Registry, Brands and Designs Sector, ved World Intellectual Property Organization (WIPO). Debbie har ansvar for det juridiske aspektet av Madrid-systemet for internasjonal registrering av merker. Dette innebærer å yte bistand til kontorene i deres forberedelser for tiltredelse til og implementering av Madrid-systemet, og for utviklingen av Madrid-systemets juridiske rammeverk. 

  Før Debbie begynte i WIPO i 2010, jobbet hun for Patentstyret i over 17 år. Hun har erfaring som saksbehandler og leder av varemerkeseksjonen, og som senior juridisk rådgiver i avdelingen for juridiske og politiske anliggender i Patentstyret.  

 • Foto av Dr. Pratheeba Vimalnath

  Pratheeba Vimalnath

  Lecturer at University of Exeter Business School, UK

  Dr Pratheeba Vimalnath is a lecturer in innovation, intellectual property and sustainability at the University of Exeter Business School, UK. She researches and teaches in the area of strategic innovation and intellectual property (IP) management, with specialization in IP strategies for collaborative (open) innovation, sustainability transition and circular economy. She also serves as the Modular IP Education Framework (MIPEF) course tutor for the European Patent Office. Previously, she worked as a Senior Research Associate at the University of Cambridge, UK and as an Oxford Martin Fellow at the University of Oxford, UK.