De fikk høre interessante innlegg om blant annet hvordan fremveksten av kunstig intelligens påvirker IP-landskapet, nye samarbeidsverktøy, relevant IP-utdanning og nyttige erfaringer fra to suksessfulle gründere.
Truls Brataas fortalte om D_b_s gründerreise. Ideen om å designe nye sekker og bagger vokste frem fra behovet for å gjøre det lettere å reise med ski- og snowboardutstyr. Truls hadde hatt rettslære på videregående, og gjennom samtaler med TTOet på NTNU, besluttet han og D_b_ at de skulle sikre rettighetene til det nye designet gjennom et amerikansk patent. – Hadde det ikke vært for det patentet, hadde vi blitt kopiert av et av de store skiselskapene i løpet av de første årene, fortalte han.
Siden den gang har selskapet hatt en enorm vekst og sikter i dag på å bli «en ny Samsonite.» Truls understreket at IP spiller en viktig rolle for selskaper som hans og at IP-rådgivere må passe på å følge selskapet gjennom reisen: – Da vi startet selskapet, var det ikke tvil om at IPen hadde ekstremt mye å si fordi vi trengte et pusterom hvor andre ikke kopierte innovasjonen vår for å få selskapet på bena. Gründeren sa også at investorer vil se etter IP-rettigheter hvis selskapet senere skal hente penger. Han understreket at IP-strategien må støtte selskapsstrategien.
Jonas Heimlikstøl opplevde stor suksess med elbilladeren Easee før selskapet møtte veggen. Easee hadde hatt en enorm vekst hvor de blant annet doblet antall ansatte på ett år. Moroa tok brått slutt på grunn av regulatoriske problemer i Sverige. Jonas kjente på ansvaret og utfordringene personlig og har lært mye av historien. I dag har han et nytt start-up, Starflow, men kommer alltid til å tenke på Easee som sitt barn.
- Loek Vredenberg fortalte hvordan IBM jobber med kunstig intellingens, der de både bruker patentering og open source.
- Benita S. Mackay MacKay og Hanna Andresen Gisholt ga oss innsyn i hvordan ny teknologi endrer rollene til IP-profesjonelle.
- Howard Read utfordret oss på hvordan vi kan skape et godt nettverk for IP-profesjonelle i Norge.
- Rudi Bekkers ga oss innsyn i Standard Essential Patents and innovation.
- Bente Sollid viste hvordan dagens forretningsmodeller ikke nødvendigvis er de beste for framtida.
Prof. Dr. Alexander J. Wurzer ga oss innsyn i hvordan KI allerede er integrert i innovasjonsarbeid og patentering. KI-verktøy finner i dag "hvite flekker" der du kan skrive patentkrav og søker i databaser etter Freedom to operate. Kunstig intelligens brukes også til å finne løsninger på tekniske problemer på maskinteknikk-området. Hans råd er å fokusere på brukerhistorier, ikke teknisk funksjon. Wurzer bruker selv KI for å lage LinkedIn-innlegg.
Fikk du ikke med deg IP-dagen? Opptak fra presentasjonene blir tilgjengelig på nettsidene våre etter hvert – følg med!