Slik fungerer produktvelgeren

En søknad om registering av varemerke må inneholde en oversikt over de produktene (varer eller tjenester) merket skal brukes på.

Hvorfor bruke produktvelgeren?

Produktvelgeren er et nyttig hjelpemiddel for å lage en oversikt over forhåndsgodkjente angivelser. Hvis du bruker forhåndsgodkjente angivelser går søknaden din lettere gjennom i Norge og internasjonalt. Produktvelgeren inneholder mer enn 70 000 varer og tjenester som Patentstyret godtar.

Hvordan søke etter produkter?

  1. Du kan søke opp produktene direkte i søkefeltet. Når du har fått opp en treffliste, kan du sortere «per klasse» eller etter ord som ligner mest på søkeordet ditt, altså «etter relevans».
  2. Du kan også orientere deg om hva som finnes i en vare- eller tjenesteklasse ved å holde musepekeren over et klassenummer i oversikten over klasser for å se overskriften for klassen. Klikker du på klassenummeret får du opp alle produktene i den klassen. Fra trefflisten kan du klikke på de angivelsene du ønsker å ha med i søknaden din.


Når du har valgt produktene du ønsker å ha med i søknaden din, kan du enten starte en varemerkesøknad direkte i Altinn eller via søknadsveiviseren.

Du kan også klikke på "Last ned/Oversett/Lagre" for å få listen over i et PDF- eller Word dokument. I dokumentet blir produktene automatisk oversatt til engelsk slik at det blir enkelt for deg å eventuelt videreføre søknaden til andre land senere. 

Listen over produkter kan ikke utvides etter at søknaden er levert.

Vi tilbyr "avanserte verktøy"

"Avanserte verktøy" tilbyr funksjonalitet vi spesielt anser som nyttig for profesjonelle aktører, men er tilgjengelig for alle.

Du kan lime inn en liste av produkter eller hente en produktliste fra en tidligere søknad eller registrering. 

Verktøyet hjelper deg effektivt å identifisere om en term er forhåndsgodkjent, feil klassifisert eller om dublett finnes. 

Klikker du for eksempel på en term som er feil klassifisert, fyres et søk og deretter kan du fra resultatlisten klikke på en godkjent term du kan erstatte den med.

Bruk i-knappene aktivt for å få veiledning.

Tjenesten har kraftig støtte for oversettelse, og vi håper du vil få mye glede av tjenesten.

For deg som skal søke registrering i andre land

Det er nyttig å vite hvilke andre land som godtar produktene du velger. Vi har derfor laget et system med fargekoder:

  • Produkter som er godkjent i alle land er merket med en blå firkant ("Nice-listen")
  • Produkter WIPO godtar i internasjonale Madridsøknader vises med grå firkant. For å se hvilke land som godkjenner den aktuelle angivelsen, må du slå opp i Madrid Goods & Services Manager.
  • Angivelser merket med svart firkant viser at de er en del av EU-landenes Harmonised Database (HDB). Norge og flere andre land deltar i HDB (et samarbeid i regi av EUIPO). Du finner i denne gruppen termer, over 62 000 angivelser oversatt til norsk.