Domenenavn

Domenenavn er en adresse på internett. Det er vanlig å knytte tjenester som nettsider eller e-postadresse til domenenavnet. Foretaksnavnet, varemerker eller andre navn og uttrykk kan registreres som domenenavn.

Hvordan registrerer jeg et domenenavn?

Alle domenenavn under .no er registrert hos Norid. Domenenavn må imidlertid bestilles hos en domeneforhandler.

Et toppdomene er det ordet som står etter punktum i domenenavnet. I tillegg til nasjonale landkoder som for eksempel .no og .se, finnes det mange andre toppdomener, for eksempel .com eller .org. Disse kalles ofte for generiske toppdomener. 

Du finner en oversikt over alle toppdomener i verden og hvem som er ansvarlig for driften av disse på nettsiden til IANA

 

Hvilke rettigheter gir et domenenavn?

Registrering av et domenenavn gir en bruksrett. Et domenenavn er i utgangspunktet kun en adresse på internett, og gir ingen rettigheter til navnet. 

Hvis du har brukt et domenenavn lenge, kan det imidlertid være med i vurderingen om du har en innarbeidet varemerkerettighet.

Kan flere ha rett til samme domenenavn?

Et domenenavn er unikt og kan kun ha én innehaver under samme toppdomene. Samme domenenavn kan imidlertid være registrert på forskjellige innehavere under ulike toppdomener, for eksempel under .no og .com. Konflikter kan dermed oppstå mellom flere som mener å ha rett til samme domenenavn.

Flere organisasjoner kan altså ha rett til samme domenenavn på hvert sitt grunnlag. Noen kan ha det som registrert varemerke, andre som foretaksnavn og andre igjen hevder at det er innarbeidet som deres varemerke. Alle disse kan ha like stor rett til domenenavnet, men bare én kan få det registrert under .no-domenet eller et annet domene. Her gjelder først til mølla-prinsippet.

Hva må jeg sjekke før jeg registrerer et domenenavn?

Hvis du ønsker å registrere et domenenavn under .no, må du først forsikre deg om at det ikke er noen andre som allerede har rett til navnet du ønsker å registrere. 

Starte egen bedrift?

Gjennom tjenesten Navnesøk kan du sjekke om navnet du har tenkt på er ledig både som varemerke, domenenavn og foretaksnavn.

Hvordan klage på domenenavn?

Hvis noen har registrert varemerket ditt som domenenavn under .no, kan du sende en klage gjennom Norid til Domeneklagenemnda.

Du må kunne dokumentere at du har en rett til navnet (for eksempel et registrert varemerke eller foretaksnavn), og at innehaveren av domenenavnet har vært i ond tro.

Vil du klage på et domenenavn under et annet toppdomene, kan du finne mer informasjon dette på nettsiden til WIPO.

sok-etter-foretaksnavn-pa-laptop

Navnesøk

«Navnesøk» er en søketjeneste som gjør det enkelt for deg å sjekke om både domenenavn, foretaksnavn og varemerke er ledig - alle tre i ett søk.

Tjenesten er et samarbeid mellom Patentstyret (varemerke), Norid (domenenavn) og Brønnøysundregistrene (foretaksnavn). Denne søketjenesten er gratis og åpen for alle.

Gå til navnesok.no

Lær mer om ulike rettigheter

Se alle kurs og arrangementer
  • Join us during Oslo Innovation Week and learn how to protect creators` work in the age of generative AI.

    • Tirsdag 24. september 2024 kl. 08.30 - 10.00

  • Patentstyrets eksperter svarer på spørsmålene dine om patent, varemerke og design (IP).

    • Tirsdag 15. oktober 2024 kl. 09.00 - 10.00

  • Patentstyret gir deg informasjon om den nasjonale og internasjonale utviklingen innenfor patentområdet.

    • Tirsdag 19. november 2024 kl. 08.45 - 10.30