Banebrytende spray-on keramisk belegg fra Seram Coating

Seram Coating: patent er kritisk for å stå sterkere ved en eventuell kopiering

— For oss er det kritisk å ha spesielt patentbeskyttelse for å stå sterkere dersom noen skulle klare å kopiere produktet vårt.

Seram Coatings AS har utspring fra NTNU, og ble etablert i desember 2014 for å kommersialisere oppfinnelsen ThermaSiC. Det er et pulver basert på silisiumkarbid (SiC) som blir til et slitasjebelegg ved såkalt termisk sprøyting. Veldig mange har forsøkt å lage et slikt pulver basert på SiC, men ingen har klart det inntil Nuria Espallargas og Fahmi Mubarok gjorde det ved NTNU.  

ThermaSiCs er bestandig mot slitasje, korrosjon og temperatur, og har derfor et bredt spekter av bruksområder, som aluminiumsproduksjon og glassproduksjon. I tillegg er lav vekt og stor styrke noe som gjør produktet interessant for romapplikasjoner. 

Oppfinnerne nominert til European Inventor Award 

Det europeiske patentverket (EPO) hedrer oppfinnere som gjennom banebrytende innovasjon forbedrer liv, fremmer teknologi og skaper arbeidsplasser. Oppfinnelsen til Nuria og Fahmi er så banebrytende at de sammen med to andre kandidater ble nominert til denne prestisjetunge prisen i kategorien små og mellomstore bedrifter i 2022. 

Nuria Espallargas & Fahmi Mubarok om oppfinnelsen 

Nuria Espallargas (til høyre) og Fahmi Mubarok ser mot kamera

Banebrytende spray-on keramiske belegg

Nuria Espallargas er i dag teknologigründer, professor ved NTNU og sitter i styret for Seram Coatings. Fahmi Mubarok er Assosiate Professor ved ITS Surabaya og har en liten stillingsprosent i R&D-avdelingen i Seram Coatings.  

Patentert i flere land 

ThermaSiC er patentert i en rekke land, og de har nylig patentsøkt en ny oppfinnelse. NTNU startet prosessen med patentsøk og gjorde selv mye jobb i tett kompaniskap med Dehns i UK. Seram Coatings har videreført arbeidet med Dehns og konfererer også jevnlig med NTNU TTOs patentkyndige.  

Seram Coatings ønsker å drive videre produktutvikling, og de har startet en rekke langsiktige testprosjekter som hver for seg kan gi selskapet store muligheter kommersielt. De har investert over 8 millioner kroner i testutstyr for termisk sprøyting, blant annet til apparatet som benyttes industrielt for å lage belegg av pulveret.   

– For oss er det spesielt kritisk å ha patentbeskyttelse for å stå sterkere dersom noen skulle klare å kopiere produktet vårt. Vi lærer også mer om konkurransesituasjonen ved å patentsøke og samtidig får man et bilde av hvilke andre aktører som er sterke i samme eller tilgrensende teknologifelt. Selv om patentverdenen ikke alltid er helt enkel å forstå eller fungerer optimalt ser vi på patentbeskyttelse som veldig verdifullt.

Placeholder-portrettbilde-sitat-mose-svalgronn

Jens Lehrmann

adm.dir Seram Coatings AS 

 

Les mer om FJELL^ med unik snøbrettløsning
Person med snøbrett i en snøkledt fjellskråning
  • Kundehistorier
  • Patent
  • Varemerke

FJELL^ med unik snøbrettløsning

Kristina og Kjetil har en genuin interesse for å ferdes ute i fjellene og å kjøre snøbrett. Dette har resultert i selskapet FJELL^ , som utvikler snøbrett og tilbehør. Gründerne ønsket å lage en merkevare med funksjonalitet og uttrykk i fokus. De beskytter merkevaren og den unike løsningen med patent og varemerke.

Publisert 03. mai 2024