Tidslinje for søknadsprosessen
Få en oversikt over hva du bør tenke på i prosessen fra før du søker patent til etter at du har fått en rettighet.
Patenter beskytter konkrete løsninger på et teknisk problem. Du kan få patent på oppfinnelser som har teknisk karakter og teknisk effekt, og som kan gjenskapes. Oppfinnelsen må skille seg vesentlig fra det som er kjent.
Få en oversikt over hva du bør tenke på i prosessen fra før du søker patent til etter at du har fått en rettighet.
Før du går videre med patentsøknaden din er det lurt å sjekke om det finnes andre oppfinnelser som ligner, da dette kan hindre din bruk. Les mer om søk i databaser.
Er du klar til å sende oss en søknad? Start eller fortsett på patentsøknaden din her.
Et patent beskytter en konkret løsning på et teknisk problem. Du kan få patent på en oppfinnelse. Du kan få patent på tekniske produkter, fremgangsmåter eller anvendelser hvis oppfinnelsen er ny, har oppfinnelseshøyde og er mulig å gjenskape.
Eksempler er blodanalyser, datamaskinteknologi og glidelåser.
Du kan ikke få patent på:
Er du usikker på om det er varemerke, design eller patent du skal registrere? Ta testen og se hvilke verdier det er viktig for bedriften din å beskytte.
Ta testenÅ utvikle et nytt produkt krever ofte store investeringer. Et patent kan gi deg et viktig konkurransefortrinn fordi du får enerett til å utnytte oppfinnelsen din kommersielt.
Patenter er som oftest mer verdifulle enn patentsøknader, ettersom det ikke er sikkert at en søknad blir innvilget. Verdien av å opprettholde et patent kan endre seg over tid, og bør derfor vurderes jevnlig. Patentering tar tid og passer aller best for løsninger som har lang levetid i markedet.
Uansett om du velger å patentere eller ikke, bør du følge med på hvilke rettigheter andre har, slik at du ikke krenker deres rettigheter. Da kan du unngå rettssaker og eventuelle erstatningskrav.
Du kan selv gjøre søk i det norske patentregisteret eller i internasjonale databaser.
Du kan også bestille dialogsøk, som er et møte der en av våre patenteksperter hjelper deg til å søke etter relevant teknologi.
Du bør gjøre en kost-nyttevurdering før du velger å investere i en patentbeskyttelse.
Hvis du finner ut at patent er et nyttig verktøy for deg og du velger å patentere oppfinnelsen din, bør du være forberedt på å kunne forsvare patentet hvis andre krenker dine patentrettigheter. Dette krever kunnskap om patentsystemet og kan være kostbart.
Du bør også vurdere om alternative strategier som hemmelighold, publisering, designregistrering eller varemerkebeskyttelse kan være riktig for deg.
En oppfinnelse må være ny for å være patenterbar. Dette betyr at enhver publikasjon, hvor som helst i verden, kan være til hinder for din patentsøknad.
Dette betyr at oppfinnelsen ikke kan være kjent før leveringsdatoen til søknaden. Det innebærer at den ikke kan ha blitt publisert, omtalt eller offentliggjort før du leverer patentsøknaden.
For eksempel vil oppfinnelsen din være kjent hvis den har vært omtalt i tidligere patenter, tidsskrifter eller i annen litteratur (gjelder hele verden). Tilsvarende hvis du har vist den frem på en utstilling eller under et foredrag, eller hvis den er blitt omtalt i en avis, en brosjyre eller på enhver muntlig måte. Da er den blitt gjort kjent og er dermed ikke ny.
Det betyr at oppfinnelsen skal skille seg vesentlig fra tidligere kjent teknikk på området. Den kan ikke bare være en logisk videreføring av tidligere kjent teknikk. Det vil si at en fagperson innen området ikke direkte eller logisk skal kunne utlede oppfinnelsen fra den kjente teknikken.
Oppfinnelsen skal ha teknisk karakter og være mulig å gjenskape. Det vil si at en fagperson skal kunne forstå og lage oppfinnelsen, eller kunne utføre fremgangsmåten, ut fra det som er beskrevet i patentsøknaden. Det er kun tekniske løsninger som kan patenteres - du kan ikke få patent på for eksempel et forretningskonsept.
Du må ikke gjøre oppfinnelsen din kjent for andre før du har levert inn en patentsøknad. I noen tilfeller er det en fordel om den ikke gjøres kjent før etter at du har mottatt en uttalelse om patenterbarheten til oppfinnelsen. Det kan være mangler ved søknaden som gjør at du må sende inn en ny søknad. Da er det viktig at oppfinnelsen ikke har blitt gjort kjent i løpet av tiden som har gått siden innlevering av søknaden.
Hvis du vil vise oppfinnelsen din til en potensiell produsent, er det viktig at du presiserer at opplysningene skal holdes hemmelige. Vedkommende bør undertegne en taushetserklæring slik at du ikke risikerer at ideen blir kjent.
Hvis du avslører ideen på en måte som gjør at den blir tilgjengelig for allmennheten før du sender patentsøknaden, har du offentliggjort oppfinnelsen din. Dette kan hindre deg i å få patent, ref. krav nummer 1 over.
Hvis du har gjort en oppfinnelse i en arbeidssituasjon, kan det være at både du og arbeidsgiveren din har rettigheter knyttet til oppfinnelsen.
Immaterielle rettar er eit komplekst fagfelt. Ein rådgivar kan hjelpe deg med juridiske og strategiske spørsmål, og bidra aktivt med søknadsskriving og oppfølging.
Gå direkte til søknadsveiviseren vår for å starte søknadsprosessen. Lenken går til en innloggingsside. Etter innlogging kan du starte søknaden.
Se hva du trenger å ha klart før du starter innsending av patentsøknad.
Vi tilbyr en rekke opptak av tidligere kurs og seminarer om patent og andre immaterielle verdier. Disse kan du se gratis akkurat når det passer for deg.
Les hva du må gjøre for at et europeisk patent (EP-patent) skal bli gyldig i Norge.
Kontakt kundesenteret vårt eller bestill en veiledningstime med en patentekspert som kjenner ditt fagområde.
Vi er inne i årets 9. måned, og har sett på hvor mange som har søkt om rettigheter per august i år.
Publisert 18. september 2024
Per Olav Haughom har utviklet alt fra hengekøyer til avansert robotisert utstyr, og har 40-50 patenter på samvittigheten.
Publisert 04. september 2024
Verktøykassen inneholder sjekklister og videoer om hvordan immaterielle verdier og rettigheter som patent, varemerke og design kan ivaretas i offentlige anskaffelser. Verktøyet er gratis tilgjengelig.
Publisert 21. mai 2024