Før du søker

Det er en del ting du bør undersøke før du starter på en patentsøknad.

Les mer om Sjekk om oppfinnelsen din er ny

Sjekk om oppfinnelsen din er ny

Før du går videre med patentsøknaden din er det lurt å sjekke om det finnes andre oppfinnelser som ligner, da dette kan hindre din bruk. Les mer om søk i databaser.

Les mer om Send søknad

Send søknad

Er du klar til å sende oss en søknad? Start eller fortsett på patentsøknaden din her.

Bistand fra andre

Patentering er et komplekst fagfelt der det er lett å trå feil. Hvis du har lite erfaring med patentering eller har liten tid til å arbeide med søknadsprosessen, bør du vurdere å benytte et profesjonelt patentbyrå (også kalt fullmektig).

Et patentbyrå kan hjelpe deg med blant annet utarbeidelsen og formuleringen av patentsøknaden din. Det er en del strenge krav og tidsfrister i saksbehandlingsprosessen for patent. Patentbyrået vil kunne bistå med oppfølging av disse, samt diverse innbetalinger som for eksempel årsavgifter.

Kun 1 av 10

som søker uten profesjonell hjelp lykkes i å oppnå patentbeskyttelse

Krystall-Grønn-MørkBlå

Hold ideen hemmelig

Den vanligste feilen en oppfinner gjør, er å offentliggjøre ideen for tidlig. For eksempel på internett, i foredrag, produktdemonstrasjoner, reklame eller artikler.

Hvis du avslører ideen før du sender patentsøknaden, har du offentliggjort oppfinnelsen din. Dette kan hindre deg i å få patent.

Er ideen din ny?

Du bør sjekke om andre kan ha rettigheter til samme teknologi i Norge og i utlandet. Dette kan du gjøre på flere måter.

Du kan bruke forundersøkelser til å sjekke hva som allerede finnes av oppfinnelser og teknologi, slik at du unngår å tråkke på andres rettigheter. Du kan også bruke forundersøkelser for å få inspirasjon til å utvikle noe selv. 

– Nyhetsundersøkelse fra Patentstyret er en rask og effektiv måte for å få vurdert egne ideer opp mot eksisterende teknologi i en tidlig fase av et innovasjonsløp.

Ola Erik Fjellstad

IPR-ansvarlig, Kongsberg Seatex AS

Placeholder-portrettbilde-sitat-mose-svalgronn

Ola Erik Fjellstad

IPR-ansvarlig, Kongsberg Seatex AS

Søke i utlandet?

Hvis du har søkt patent i ett land (for eksempel Norge) og ønsker å søke patent i flere land, må du passe på å søke innen 12 måneder fra du leverte inn søknaden i det første landet. Dette for å få prioritet fra den første søknaden.

Eier du oppfinnelsen din?

Har du gjort en oppfinnelse i forbindelse med arbeidet ditt? Er du usikker på hvilke rettigheter du har til oppfinnelsen din? Det er mulig det finnes spesielle regler for arbeidsplassen din. Det er også mulig å overføre rettigheter til en oppfinnelse.

Hva koster det?

Kostnadene for å søke patent er avhengig av i hvilke og i hvor mange land du søker patentbeskyttelse.

Se prisoversikten over gebyrer og avgifter.

Hvor lang tid tar det?

Se oversikt over søknadsprosessen i tidslinjen.

Har oppfinnelsen et spesielt design eller navn?

Har oppfinnelsen din et særpreget design eller navn/logo? Patent har et nyhetskrav, som betyr at oppfinnelsen ikke må ha vært vist til andre før du har levert inn patentsøknaden. For design er nyhetskravet moderert, slik at et design kan ha vært vist offentlig inntil 12 måneder før du leverer inn en søknad.

Ønsker du å kombinere patent og designregistrering, må du tenke på dette:

  • Designsøknaden må ikke offentliggjøres før du har søkt om patent
  • Designsøknaden må leveres senest 12 måneder etter at patentsøknaden er blitt allment tilgjengelig, på grunn av nyhetsfristen (grace period)

Hvis du vil bruke et eget navn eller en logo som kjennetegn for produktet ditt, bør du vurdere å registrere det som et varemerke.

Les mer om Start en patentsøknad

Start en patentsøknad

Gå direkte til søknadsveiviseren vår for å starte søknadsprosessen. Lenken går til en innloggingsside. Etter innlogging kan du starte søknaden.

Les mer om Slik skriver du en patentsøknad

Slik skriver du en patentsøknad

Det er strenge krav til form og innhold av en patentsøknad. Alle nødvendige detaljer må være med ved innsending. Få oversikt over hva patentsøknaden må inneholde.

Les mer om FJELL^ med unik snøbrettløsning
Person med snøbrett i en snøkledt fjellskråning
  • Kundehistorier
  • Patent
  • Varemerke

FJELL^ med unik snøbrettløsning

Kristina og Kjetil har en genuin interesse for å ferdes ute i fjellene og å kjøre snøbrett. Dette har resultert i selskapet FJELL^ , som utvikler snøbrett og tilbehør. Gründerne ønsket å lage en merkevare med funksjonalitet og uttrykk i fokus. De beskytter merkevaren og den unike løsningen med patent og varemerke.

Publisert 03. mai 2024