Bestill oppdrag
Kostnad for undersøkelse utført av Patentstyret etter oppdrag fra deg eller IP-rådgiveren din, for å innhente nyttige opplysninger til forberedelsen av patentsøknaden.
Kr 5 000 - 30 000
Å få patent på en oppfinnelse kan være avgjørende for å beskytte verdien av innovasjonen din – men prosessen kan også være kostbar. Her får du en oversikt over hva som påvirker prisen, og et omtrentlig estimat på hva det kan koste å søke patent i Norge og internasjonalt.
Flere faktorer spiller inn når det gjelder kostnadene for å søke patent:
Patentering er et komplekst fagfelt, og det er lett å gjøre feil uten riktig veiledning. Derfor velger mange å bruke et patentbyrå eller en IP-rådgiver. De hjelper blant annet med utarbeidelse og formulering av søknaden, samt håndtering av strenge krav og frister i saksbehandlingsprosessen. De kan også bistå med betaling av avgifter, som for eksempel årsavgifter.
Her er et omtrentlig estimat over hva det kan koste å søke patent i Norge og videre via PCT (Patent Cooperation Treaty), som er den vanligste veien til internasjonal patentbeskyttelse.
Før du søker
Søker
Kostnad for undersøkelse utført av Patentstyret etter oppdrag fra deg eller IP-rådgiveren din, for å innhente nyttige opplysninger til forberedelsen av patentsøknaden.
Kr 5 000 - 30 000
Innlevering av norsk patentsøknad
Søker
Kostnad for arbeid utført av IP-rådgiveren din med å skrive og sende inn patentsøknaden på dine vegne.
Kr 40 000 - 100 000*
* Prisen inkluderer gebyrer til Patentstyret. Prisen inkluderer ikke kostand for IP-rådgiverens oppfølging av søknaden din etter innlevering, noe som ofte trengs.
Kr 45 000 - 130 000
Skal du selge eller produsere oppfinnelsen din utenfor Norge, bør du også søke om patentbeskyttelse i de aktuelle landene. Denne avgjørelsen tar du etter at du har fått svar på din norske patentsøknad.
Innlevering av internasjonal patentsøknad
Søker
Kostnad for arbeid utført av IP-rådgiveren din med å skrive og sende inn patentsøknaden på dine vegne. Dette må gjøres innen 12 måneder fra innlevering av den norske søknaden.
Fra ca. kr 50 000 - 60 000*
* Prisen inkluderer gebyrer til Patentstyret, EPO eller WIPO. Prisen inkluderer ikke kostand for IP-rådgiverens oppfølging av søknaden din etter innlevering, noe som ofte trengs.
Når uttalelsen fra PCT er klar, må du ta stilling til hvilke land du vil videreføre patentsøknaden din til. Hvor markedet ditt befinner seg, og hvor konkurrentene dine er aktive, er to viktige faktorer å vurdere i valget av land.
Innlevering av internasjonal patentsøknad
Søker
Kostnad for arbeid utført av IP-rådgiveren din med å skrive og sende inn patentsøknader på dine vegne. Dette må gjøres innen 30 måneder fra innlevering av den norske søknaden.
Kr 30 000 - 60 000 pr. land*
* Prisen inkluderer gebyrer til valgte land. Prisen inkluderer ikke kostand for IP-rådgiverens oppfølging av søknadene dine etter innlevering, noe som ofte trengs.
Fra kr 200 000 - 600 000
Det finnes ingen øvre kostnadsgrense – kostnadene vil variere betydelig avhengig av oppfinnelsens kompleksitet og hvilken strategi du velger for beskyttelse.
Nei, det finnes mange ulike veier å gå. Men har du ikke søkt innen 12 måneder, mister du muligheten.
En gjennomsnittlig patentsøknad har 10-15 krav. Men hvor mange krav du trenger avhenger av kompleksiteten i oppfinnelsen din og hvor mange land du søker i.
Antall patentkrav som er inkludert i grunngebyret for en patentsøknad varierer mellom ulike land. Her er en oversikt for noen land:
Det tilkommer ofte ekstra gebyrer for krav utover det som er inkludert.
I visse tilfeller kan du sitte på kunnskap som kanskje verken kan — eller egner seg for — å patenteres. Da er en annen strategi å velge og holde denne kunnskapen hemmelig. Hvis denne kunnskapen kan regnes som en forretningshemmelighet, kan den oppnå et vern. Forretningshemmeligheter kan være et alternativ eller supplement til andre registrerbare rettigheter.
For å redusere kostnader er det viktig at du gjør et godt grunnarbeid. Vi kan anbefale at du gjør følgende før du sender dette videre til en IP-rådgiver:
Ja, du kan søke om patent i Norge uten rådgiver. Men patentering er et krevende fagfelt og du må kjenne godt til lovverket og andres oppfinnelser for å få søknaden godkjent. Jo mer kompleks oppfinnelsen din er, jo vanskeligere er det å få den godkjent.
Kun 1 av 10 søknader som sendes inn uten bruk av IP-rådgiver blir godkjent.
Det er vanlig å ha begrensede midler i oppstartsfasen, og mange finansierer utviklingen med egne oppsparte penger. Det kan derfor være lurt å undersøke hvilke offentlige og private aktører som tilbyr støtteordninger og stipender.
Se liste for støtteordninger hos DNBDu kan fornye patentet ditt i Norge hvert år i inntil 20 år. Prisen øker for hvert år patentet opprettholdes. Den første innbetalingen er i begynnelsen av det tredje året etter innlevering.
Vi sender ikke faktura for fornyelse, men du vil motta et varselbrev fra oss 2 måneder før betalingsfristen med informasjon om hva og hvordan du betaler.
Hvis du har registrert patentet internasjonalt, må du eller IP-rådgiveren din kontakte de nasjonale patentmyndighetene for informasjon om fornyelse og priser.