Lær om immaterielle verdier og rettigheter

Vi har laget sjekklister og opplæringsvideoer som gir deg grunnleggende informasjon om immaterielle verdier og rettigheter. Alt innhold ligger fritt tilgjengelig på våre nettsider, og er gratis.

Sjekklister - et hjelpemiddel for å få oversikt over immaterielle verdier

Her finner du sjekklister som kan hjelpe deg til å få oversikt over immaterielle verdier. Det er egne sjekklister for deg som skal gjennomføre en offentlig anskaffelse, for deg som er i et selskap, og for deg som skal investere i et selskap. 

Introduksjon til immaterielle verdier

Visste du at store deler av verdiene til en bedrift ligger i det immaterielle? Bedrifter må være klar over disse verdiene og vite hvordan de kan utnyttes på best mulig måte for å sikre inntjening til bedriften.  Hva betyr det for bedriften å eie en patent-, varemerke – eller designregistrering? Hva skiller disse rettighetene fra andre immaterielle verdier, som opphavsrett og forretningshemmeligheter? Hvor og hvordan kan bedriften skaffe seg registrert beskyttelse? Det får du svar på i denne videoen. 

Thumbnail-video-introduksjon-immaterielle-rettigheter

Introduksjon til immaterielle verdier [varighet 13:51]

 

Forretningshemmeligheter

Visste du at registrerte rettigheter som patent, varemerke og design ligger offentlig tilgjengelig på nett? Hvis en bedrift ikke vil at ideene og løsningene deres skal finnes av andre, bør de kanskje vurdere alternative former for beskyttelse. Når bør bedriften egentlig satse på hemmelighold og når bør den styre unna? Hvordan bør bedriften håndtere forretningshemmeligheter i forretningssamarbeid og i ansettelsesforhold? I denne videoen får du en introduksjon til bruk av forretningshemmeligheter. 

Thumbnail-video-forretningshemmeligheter

Forretningshemmeligheter [varighet 11:44]

Hva er patentbeskyttelse?

Hva er et patent? Hvordan oppnå patent? Hva slags beskyttelse får teknologien hvis den er patentert? Alle som driver med innovasjon og produktutvikling, bør vite hva patenter er og hvordan de brukes. 

Thumbnail-video-hva-er-patentbeskyttelse

Hva er patentbeskyttelse [varighet 21:29]

Patentinformasjon - søk og finn, det viktige forarbeidet

Kan andre ha rettigheter på hele eller deler av din nye ide? Hvorfor er det viktig for deg å vite hva andre har rettigheter til? Hvordan finner du frem i jungelen av patentdokumenter, og hvordan kan dette hjelpe deg i innovasjonsarbeidet ditt? Det får du svar på i denne videoen. 

Thumbnail-video-patentinformasjon-sok-og-finn

Patentinformasjon - søk og finn, det viktige forarbeidet [varighet 27:12]

Les mer om IP-rådgiver
ToBølger-LysSvalgrønn-Mosegrønn

IP-rådgiver

Det finnes en rekke rådgivere som kan hjelpe deg med å sikre og ivareta dine immaterielle verdier. Slike rådgiverne blir ofte omtalt som IP-rådgivere (tidligere: patentfullmektig), jurister og advokater.

Publisert 15. januar 2024

Les mer om Freedom to Operate – har du handlefrihet?
ToBølger-LysSvalgrønn-Mosegrønn

Freedom to Operate – har du handlefrihet?

Før du skal inn med et nytt produkt eller en ny tjeneste på et marked, er det viktig å sjekke om løsningen din kan omfattes av andres patentsøkte rettigheter. Patentstyret kan hjelpe deg med å gi en oversikt over disse rettighetene.

Publisert 28. februar 2024

Les mer om Har du en bevisst strategi for immaterielle rettigheter (IP)?
Personer jobber med å legge strategi

Har du en bevisst strategi for immaterielle rettigheter (IP)?

En robust og helhetlig IP-strategi som er godt integrert i forretningsplanen er kjennetegnet for bedriftene som lykkes i internasjonale markeder. Håndtering av immaterielle verdier kan være avgjørende for å oppnå bedriftens mål.

Publisert 31. oktober 2023