Teknisk tegning av en ostehøvel, merket med patent nr. 43377, sett både fra siden og forfra.

Norske oppfinnere og oppfinnelser – fra idé til verdenssuksess

Norske oppfinnere har gjennom tidene utviklet løsninger som har gjort hverdagen enklere, reddet liv og satt Norge på det internasjonale innovasjonskartet. Her får du vite mer om noen av Norges mest kjente oppfinnelser.

Kjente norske oppfinnelser gjennom tidene 

Kunstgjødsel – en global gamechanger

I 1903 utviklet Kristian Birkeland og Sam Eyde en metode for å fremstille kunstgjødsel. Dette revolusjonerte matproduksjon verden over og la grunnlaget for Norsk Hydro (nå Yara). I 2011 ble kunstgjødsel stemt frem som Norges viktigste oppfinnelse i en kåring gjennomført av Nitimen i NRK i samarbeid med Patentstyret.

Visste du at:

Historien til kunstgjødselen startet med en mislykket oppskytning av en elektrisk kanon? Les mer på uio.no

 

Gassturbinen 

Jens William Ægidius Elling utviklet gassturbinen tidlig på 1900-tallet, en teknologi som fortsatt brukes i dag, blant annet i flymotorer. Ægidius Elling blir derfor kalt jetmotorens far. 

Hullkortmaskinen 

Fredrik Rosing Bull regnes av mange som Norges første IT-gründer. Han utviklet og patenterte hullkortsystemet tidlig på 1920-tallet. Maskinen automatiserte statistikk og regnskap, og la grunnlaget for moderne datateknologi. Les mer om Fredrik Rosing Bull 

Ostehøvelen 

Thor Bjørklund oppfant ostehøvelen i 1925, inspirert av høvelen han brukte som møbelsnekker. I dag finnes den på kjøkken over hele verden. 

Sprayboksen 

Erik Rotheim tok patent på verdens første sprayboks i 1926. Sprayboksen ble først brukt til å bekjempe insekter under andre verdenskrig, og teknologien har senere revolusjonert alt fra maling til kosmetikk. 

Kontrastvæske til røntgen 

En forskergruppe ved Nyco, senere Nycomed, startet utviklingen av kontrastvæske til bruk ved røntgenfotografering på 1950-tallet. Dette har gjort det mulig å stille sikrere diagnoser og reddet utallige liv. I dag videreføres arven gjennom GE Healthcare. 

Ugelstadkulene

John Ugelstad utviklet på 1970-tallet små plastkuler med nøyaktig størrelse, kjent som Ugelstadkulene. Disse brukes i dag blant annet blodrensing og kreftdiagnostikk. 

Panteautomaten 

Brødrene Tore og Petter Planke utviklet verdens første tomflaskeregistreringsautomat på 1970-tallet. Selskapet Tomra har siden blitt verdensledende innen panteautomater og resirkuleringsteknologi. 

Moderne innovasjon fra norske oppfinnere

Norsk oppfinnsomhet fortsetter å imponere. Her er noen eksempler på banebrytende løsninger fra nyere tid som har gjort seg bemerket.

Stingray 

Oppfinner og gründer bak selskapet Stingray, Esben Beck, har tatt patent på en teknologi for å uskadeliggjøre lakselus med lysfotoner. I 2019 ble ha første nordmann som kom til finalen i European Inventor Award. 

Optinose  

Per Gisle Djupeslands nesepumpe gir effektiv lindring for millioner av pasienter med migrene og kronisk bihulebetennelse. Oppfinnelse vant European Inventor Award 2021. 

Zaptec  

Det norske teknologiselskapet Zaptec har flere patenter som beskytter kjernen i deres ladeteknologier for elbiler. Selskapet ble tildelt Red Dot Design Award 2022 for beste produktdesign. 

Cartesian AS

Gründer Alexis Sevault og Cartesian AS har utviklet løsninger for termisk energilagring, og ble hedret med Nordic Innovation Award i 2025. 

Illustrasjon som viser hvordan Stingray sin laser skyter ut pulser som dreper lakselus uten å skade fisken.
Stingray har tatt patent på en metode for å bekjempe lakselus. (Illustrasjon: Stingray)
Datagenerert 3D-modell av en termisk energilagringsboks utviklet av Cartesian.
Cartesian står bak to innovasjoner innen termisk energilagring, som bedriften har sikret med patent og varemerke. (Illustrasjon: Cartesian)

La deg inspirere av flere norske oppfinnere

På nettsiden vår kan du lese om flere oppfinnere og gründere som har utviklet nye produkter og gjort smarte grep for å beskytte dem.

I registeret vårt finner du patenter, varemerker og design som er registrert i Norge. Du kan søke etter oppfinnelse, oppfinner, firmanavn, eier og lignende.

Registrene inneholder:

  • allment tilgjengelige patentsøknader fra 1976
  • norske varemerkeregistreringer helt tilbake fra slutten av 18-hundretallet
  • norske designsøknader innlevert fra 1. april 2003.

Visste du at:

Kvasir var en av verdens først nasjonale søkemotorer, lansert i 1995, og kunne blitt et norsk alternativ til Google? Les mer på aftenposten.no

Bindersen – Norges mest seiglivete myte? 

Oppfinneren Johan Vaaler står bak Norges kanskje mest kjente patent og myte.  Han fikk patent på en papirklemme både i Tyskland og USA i 1901. Det viste seg imidlertid at det allerede eksisterte en bedre papirklemme i markedet. Bindersen slik vi kjenner den i dag, ble produsert av «The Gem Manufacturing Company» i England, antagelig allerede omkring 1890. 

Likevel ble Vaaler i ettertid feilaktig kreditert som oppfinneren av bindersen, mye takket være en feilvurdering fra en ansatt i Patentstyret. 

Visste du at:

Patentstyret har eksistert siden 1911, og forvalter patent-, varemerke- og designrettigheter i Norge?

Ofte stilte spørsmål om oppfinnelser og patenter 

  1. Hvem kan bli oppfinner i Norge? 
    Alle kan være oppfinner – det krever bare en god idé og vilje til å løse et problem. 

  1. Hva er forskjellen på en oppfinner og en gründer? 
    En oppfinner utvikler noe nytt, mens en gründer tar ideen videre til markedet og bygger en bedrift. 

  1. Hvorfor er det viktig å patentere en oppfinnelse? 
    Et patent beskytter oppfinnelsen og gir mulighet til å tjene penger på ideen. 

  1. Finnes det eksempler på norske oppfinnelser som har slått internasjonalt gjennom? 
    Ja, eksempler er sprayboksen, kunstgjødsel, ostehøvelen, panteautomaten og moderne løsninger som termisk energilagring og patenterte medisinske produkter. 

  1. Hvordan kan Patentstyret hjelpe meg?  
    Patentstyret tilbyr veiledning, kurs og hjelp til å finne fram til relevant informasjon i databaser, registre og patentlitteratur over hele verden. Vi hjelper både enkeltpersoner og bedrifter med å beskytte sine ideer, fra idé til marked. 

Har du en oppfinnelse du vil beskytte?

Kundesenteret vårt kan veilede deg slik at du kan ta gode valg. Ta kontakt på telefon 22 38 73 00

Relaterte artikler