Nærbilde av nesepumpe

Optinose: patentert nesepumpe gikk til topps i European Inventor Award

Den norske vitenskapsmannen Per Gisle Djupeslands apparat for å sprøyte inn medisin via nesen gir lindring til millioner av pasienter med kronisk bihulebetennelse og migrene og har potensial til å behandle hjernesykdommer.

Bakgrunn 

Målrettet medikamentinnsprøyting har vært en av hovedutfordringene ved behandling av kroniske inflammatoriske nese- og bihulesykdommer. Tradisjonelle spraypumper når ikke alltid områdene som ligger dypt i nesen og bihulene. Medisin deponeres ofte i feil områder, svelges eller føres rett gjennom nesegangene inn i lungene, noe som utgjør en mulig helserisiko. 

Mens Djupesland jobbet som øre-, nese- og halsspesialist ved Universitetssykehuset Oslo, ble han overbevist om at det måtte finnes en bedre måte å levere medisiner til nesen. Han bygget på klinisk erfaring fra feltet og inspirasjon fra doktorgraden sin i nasal aerodynamikk, der han studerte utviklingen av neseluftveien hos spedbarn og den mulige rollen til neseobstruksjon i Sudden Infant Death syndrome.

— Som ØNH-kirurg var jeg frustrert over konvensjonelle spraypumper som fordeler medisiner hovedsakelig i den fremre delen av nesen, og i begrenset grad når målområdene høyere og dypere i nesen, forklarer han. 

Slik virker produktet 

Djupesland begynte å tenke på hvordan medikamentinnsprøytingen kunne forbedres, noe som ga ham ideen om å bruke pasientens egen pust til å fordele medisin. Han forteller at ganeseilet løftes og lukker nesen baktil når man puster ut mot motstand. Djupesland utviklet et utåndingssystem (EDS) som utnytter denne naturlige mekanismen ved samtidig å omdirigere utpusten gjennom nesegangene. Oppfinnelsen omfatter et bevegelig munnstykke og et formet forseglingsnesestykke. Luften som blåses inn i det ene neseboret fører medikamentet til målområdene dypt og høyt i nesegangene før luften går ut av det andre neseboret. Det lukkede ganeseilet fjerner risikoen for at medisinen går i lungene. Dette gir en mer nøyaktig og sikker distribusjon. 

Nesepumpen gir lindring for millioner av pasienter med migrene og kronisk rhinosinusitt (bihulebetennelse), og kan hjelpe til med å behandle andre tilstander og en rekke luftveisvirus.  

Optinose-systemet er enkelt å bruke. Pasienten setter enhetens nesestykke inn i det ene neseboret, trekker pusten dypt, lukker leppene rundt munnstykket og puster ut (på samme måte som å blåse opp en ballong). Når pasienten trykker inn den integrerte spraypumpen, åpnes en intern ventil samtidig som medikamentet frigjøres. Pasientens egen utpust frakter komfortabelt  medikamentpartiklene høyt og dypt til de riktige stedene i nesen og bihulene før luften slipper ut gjennom det andre neseboret. Pumpen ble spesielt utviklet for å være pasientvennlig, og 98 % av respondentene i kliniske studier har oppgitt at enheten er enkel å bruke. 

– Gode patenter er avgjørende for å tiltrekke seg investorer og for å bygge en virksomhet.

Per Gisle Djupesland

grunnlegger Optinose

epo20_Djupesland_500x608

Per Gisle Djupesland

grunnlegger Optinose

Etablerte firma 

I 2000 var Djupesland og kona Helena med på å grunnlegge Optinose AS for å kommersialisere oppfinnelsen. Hun har en juridisk grad og en MBA, og var administrerende direktør i Optinose det første tiåret. Han krediterer henne for å ha gitt viktig støtte og råd helt fra begynnelsen. I dag er Optinose NASDAQ-notert og sysselsetter over 200 personer. Siden USA representerer over 40 % av det globale farmasøytiske markedet, lanserte Optinose et amerikansk selskap i 2010, og de har så langt fått godkjent og lansert to produkter på det amerikanske markedet, ett for akutt migrene og ett for kronisk bihulebetennelse med polypper. 

Nesepumpen blir nå også testet i kliniske studier for kronisk bihulebetennelse uten polypper. Selskapet undersøker om direkte medisintilførsel fra nesen til hjernen kan hjelpe folk med nevrologiske og psykiatriske tilstander. Optinose annonserte nylig at de ville utvikle et neseantiseptisk middel for å behandle både symptomene og overføringen av COVID-19. 

Djupesland er i dag Chief Scientific Officer for Optinose og jobber deltid som ØNH-spesialist. På denne måten drar han nytte av kombinasjonen av forskning og praktisk erfaring som var medvirkende til den vellykkede utviklingen av oppfinnelsen. 

Rettigheter 

Djupesland skjønte tidlig at det var svært viktig å sende inn en patentsøknad. Kliniske utprøvinger av farmasøytiske produkter er dyrt og tar år. Den nødvendige finansieringen av slike studier fra investorer ville aldri vært mulig uten først å sende inn gode patentsøknader. Djupesland sikret sitt første europeiske patent i 2004, og siden den gang har han sendt inn andre patentsøknader for en rekke andre oppfinnelser som styrker patentbeskyttelsen. 

Han fremhever tidlig innlevering av gode patentsøknader som en kritisk faktor for deres suksess. Forretningsideen deres er å gjøre gode og trygge generiske legemidler mer effektive gjennom hans patenterte leveringssystem. Nesepumpen og medisinen selges samlet som ett farmasøytisk produkt. De har brukt et patentkontor med spesialkompetanse til å bistå i patenteringsprosessen. 

Vant European Inventor Award i 2021 

Det europeiske patentkontoret (EPO) ga Per Gisle Djupesland og hans oppfinnelse utmerkelsen European Inventor Award 2021 i kategorien «industri». Dette er en høythengende pris som han vant i konkurranse med en rekke fremstående oppfinnere. Han er første nordmann som har mottatt denne utmerkelsen. 

Per Djupesland forteller om hvordan han utviklet nesepumpa og hvordan den virker 

Per Gisle Djupesland (til høyre) og Helena Kyttari Djupesland holder nesepumpen utviklet av Optinose

Per Djupesland forteller om hvordan han utviklet nesepumpa og hvordan den virker [varighet 7:00]

Les mer om Unik snøbrettløsning ble til snøbretteventyret FJELL^
Person med snøbrett i en snøkledt fjellskråning
  • Kundehistorier
  • Patent
  • Varemerke

Unik snøbrettløsning ble til snøbretteventyret FJELL^

Kristina og Kristian har en genuin interesse for å ferdes ute i fjellene og å kjøre snøbrett. Dette har resultert i selskapet FJELL^ , som utvikler snøbrett og tilbehør. Gründerne ønsket å lage en merkevare med funksjonalitet og uttrykk i fokus. De beskytter merkevaren og den unike løsningen med patent og varemerke.

Publisert 03. mai 2024