Prosessen med å overføre filmrullene tok i starten opptil 10 dager, mye grunnet utfordringer med å få fokus, farger, lyd og bilde synkronisert. Selskapet lagde en maskin kalt Cinevator som endret dette radikalt ved å kunne overføre en 90 minutters digital film på 90 minutter med vesentlig bedre kvalitet, en jobb som tidligere tok tidligere opptil 10 dager. Selskapet ble med denne markedsledende i blant annet Hollywood og Bollywood med kunder som blant annet Disney og Technicolor. Ringenes Herre og Pirates of the Caribbean er eksempler på filmer som er produsert på Cinevatoren.
Da Avatar kom ut i 2009, endret dette landskapet seg, ettersom denne ble vist i 3D. Dermed ble utstyret i kinosalene oppgradert og markedet for Cinevatoren forsvant.
Nye bruksområder for teknologien
Selskapet snudde seg rundt for å se hva teknologien kunne benyttes til på andre områder. De landet på sikker, vedlikeholdsfri og bærekraftig lagring av digital informasjon i et 1000-års perspektiv. Kundebasen endret seg nå fra filmindustrien til arkiver, biblioteker, museer og andre med behov for langtidslagring av digitale verdier. Eksempler på kunder som benytter denne teknologien er Vatikanbiblioteket, European Space Agency, Unesco, Unicef, Taj Mahal, GitHub, Svalbard Global Seed Vault, Nasjonalmuseet, Forsvarsmuseet, Henie Onstad Kunstmuseum samt nasjonalbiblioteker, -arkiver og -museer rundt i verden.
Produktene som er utviklet av Piql og er involvert i løsningen er flere:
- piqlWriter – for å skrive til film
- piqlFilm – selve filmen de skriver data på
- piqlReader – for å lese tilbake data
- piqlBox – til å oppbevare filmen
- piqlConnect – skybasert tjeneste for å administrere data lagret med deres løsninger
Tronrud Engineering på Eggemoen utenfor Hønefoss produserer utstyret deres og Kodak med flere produserer film på deres spesifikasjoner.
Disse produktene har også gitt Piql muligheten til å opprette Arctic World Archive på Svalbard, et verdensminnearkiv for digital informasjon. Hit kommer kunder fra hele verden for å lagre sin kultur, arkitektur, historie, språk og så videre.


Rettigheter viktig for å beskytte teknologien og for å synliggjøre verdier overfor investorer
Selskapet valgte opprinnelig å patentere for å beskytte den unike teknologien de hadde utviklet. De kombinerte en del standard teknologier på en helt ny måte og skapte en vesentlig innovasjon, og mente det var et smart grep å etablere flere patenter. De var også opptatt av å synliggjøre IP-en sin overfor investorer.
Selskapet registrerte patenter og merkevare i det de mente ville være deres primære markeder. Piql har tilstedeværelse enten gjennom avdelingskontorer eller partnere i 26 land, og har kunder i 30. De har valgt å registrere rettigheter for å beskytte Piql som merkevare, men også for å regulere bruken av teknologien deres.
Rettigheter skaper tillit og er viktig for å rekruttere partnere
– Piql som merkevarenavn har vært viktig for oss å beskytte og vise til for eksisterende og potensielle partnere, sier Rune Bjerkestrand, daglig leder i Piql, og mannen bak det første patentet. – Ingen kan benytte vårt merkenavn uten en aktiv avtale. Piql som merkevarenavn står sterkt i mange land, spesielt innenfor film og arkiv, ettersom vi har et unikt produkt uten direkte konkurrenter.
– Rettighetene er viktige for å rekruttere partnere til å være offisielle representanter for oss, samt motvirke svindelforsøk ved å benytte vår merkevare. På denne måten kan kunder stole på at de som benytter teknologien eller har salgsfremmende aktiviteter har støtte fra oss som produsenter.
IP-strategien kombinerer egne rettigheter, hemmelighold og Open Source
Etter å ha opparbeidet ganske god erfaring med utvikling, bruk og opprettholdelse av patenter, har selskapet nå i større grad valgt en strategi med hemmelighold knyttet til teknologi og beskyttelse av merkevare og domener. Dette krever og koster langt mindre, og gir omtrent samme beskyttelse.
– Når det gjelder IP-strategi, tenker vi at alt som skal til for å produsere og bevare digital informasjon på film er vår IP, men alt som skal til for å hente informasjon tilbake er Open Source og basert på hyllevare for å sikre at data kan hentes tilbake i fremtiden, sier Bjerkestrand. – Dersom man finner en film i fremtiden (om opptil 2000 år dersom den er lagret i arkivet vårt på Svalbard), ligger alt du trenger for å hente innholdet på filmene skrevet på filmen. All beskrivelse av hvordan man kan lese av innholdet på filmen (eks. hvordan bygge din egen piqlReader med hyllevaredeler), programvare for å konvertere de høyoppløselige QR-kodene tilbake til data og beskrivelse av filformatene som er benyttet, ligger i klartekst på filmen, sier Bjerkestrand.
– Det er merkevaren som bygger tillit, både for kunder og for forretningspartnere. Ved å ha en kjent merkevare, gir vi våre forretningspartnere tillit til at dette er det trygt å satse på. Vi har vært opptatt av å beskytte merkevaren og å registrere domener, og ser at den etter hvert har mer verdi enn selve teknologien. Men teknologien har bidratt til å skape merkevaren, så det henger sammen.
Rune Bjerkestrand
Følger med på konkurrentene
Selskapet kjenner ikke til at noen har forsøkt å kopiere teknologien deres, men de følger kontinuerlig med på mulige konkurrenter og hvor langt de har kommet i sin forskning og utvikling. Så langt har de ingen direkte konkurrenter som har produkter med samme potensiale for sikker, bærekraftig og vedlikeholdsfri langtidslagring.
Gjennomførte Freedom to Operate-analyse
Selskapet har fått hjelp av eksterne konsulenter til søknader og utforming av IP-strategi. Piql har engasjert Leogriff AS, et IP-forvaltningsfirma og en foretrukket INNOLABS-tjenesteleverandør, som sin interne IP-forvalter. Leogriff gjennomførte i 2019 sammen med Patentstyret en Freedom to Operate-analyse av deres nåværende og planlagte teknologiutvikling.
Gjennomtenkt IP viktig for offentlige støtte
Piql har fått mye hjelp fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet samt SkatteFUNN, og har fått EU-midler fra Horizon-programmene. De har også private investorer fra flere land involvert i selskapet. I forbindelse med flere av disse søknadene, prosjektene og privat «due diligence» av investorer, har det vært viktig å dokumentere IP-en og beskrive hvordan de vil beskytte det som utvikles i de ulike FoU-prosjektene. – Å ha en veldokumentert IP og en gjennomtenkt IP-strategi, gir et fortrinn i evaluering av søknader, og det har betydning for hvordan investorer ser på caset, sier Bjerkestrand.
Fordeler og ulemper med publisering gjennom patenter
Selskapet mener det både er en fordel, men også en mulig ulempe, å dokumentere teknologien sin i en patentsøknad. Derfor må man tenke på hva som er smartest – hemmelighold eller publisering. – Det er viktig å kjapt sikre seg domener og beskytte merkevarer, det er jo i stor grad det som blir eksponert, sier Bjerkestrand. – Vår teknologi er svært kompleks og sammensatt av mange elementer fra ulike fagdisipliner, og når det holdes hemmelig, betrakter vi i alle fall det som en god beskyttelse.
– Det er viktig å følge med på markedet og få en oversikt over de teknologiene som konkurrentene bruker, avslutter Bjerkestrand.