Oscar Lie Alexandersen og Kathrine Myhre på IP-dagen

Oscar lærte mye nyttig som leder for en dag i Patentstyret

– Jeg har lært at det er kjempeviktig å beskytte bedriften sin, og alt det du har puttet tid og penger inn i å lage. Det sier Oscar Lie Alexandersen (18) etter å ha vært leder for en dag sammen med Patentstyrets direktør Kathrine Myhre.

Hvert år gjennomfører Ungt Entreprenørskap programmet «Leder for en dag», hvor ledertalenter som har hatt Ungdomsbedrift eller Studentbedrift blir matchet med toppledere fra næringsliv og politikken.

Oscar går på Halden Videregående skole og er leder for XII UB, som er hans andre ungdomsbedrift. 18-åringen var med på «leder for en dag» i hjemfylket i 2022, og ble deretter nominert til å være med på den nasjonale versjonen av programmet.

Leder for en dag havnet tilfeldigvis på selveste IP-dagen 7. november, der hele hele IP-bransjen var samlet. «Tvilling-direktørene» jobbet med læring, koordinering og nettverksbygging på høyt nivå. 

Nytt og viktig

– Dette er veldig nytt. Jeg har ikke visst noen ting om immaterielle rettigheter før jeg kom hit i dag, forteller han. Samtidig er det veldig spennende, og jeg har fått en bedre forståelse for hva patent, varemerke og design er, sier Oscar.

På IP-dagen samles hele bransjen, og det ga gode muligheter for å få innsikt i hva de som bedriver immaterielle rettigheter er opptatt av.
– Jeg har skjønt at det er mange bedrifter i næringslivet som ikke vet hva Patentstyret er engang, og hvis de hadde gjort det, så kanskje det kunne hjulpet dem mye.

Økologisk bedrift

Oscar var daglig leder for SnackInTheBack UB forrige skoleår, men nå er det den nye bedriften XII UB som gjelder.
– Vi skal lage et økologisk såpestykke som skal være innpakket med historie fra våre lokaler i Halden, forteller han.

De fikk inspirasjon til bedriften fra moren til en venn. Hun er opptatt av såpe, og uttalte at det var mye unødvendige stoffer i såpe. Etter å ha kikket på ulike ingredienselister, måtte Oscar og hans medelever si seg enige. – Det var mange unødvendige stoffer som ikke er miljøvennlige, som vi har bestemt oss for å kutte. Og vi har da funnet en bedre løsning, mener vi.

Han er sikker på at de kommer til å varemerkebeskytte bedriften hvis den går bra og videreutvikles fra ungdsomsbedrift.

– Jeg har lært at det er kjempeviktig å beskytte bedriften sin, og alt du har puttet tid og penger inn i å lage. Det er nyttig å ta med seg videre. Og det er ikke sikkert at du har rettigheter på noe, selv om du har laget det, avslutter han.

Relaterte artikler