
wheel.me: en IP-strategi er viktig for å få investorer
Er det mulig å finne opp hjulet på nytt? Det var utfordringen som gründerne av wheel.me tok i 2013. De ønsket å bruke «smarte hjul» til å flytte på alt på en mye enklere måte enn tidligere. Deres målsetting er å bli den prefererte plattformen for innendørs mobilitet. I tillegg til det fysiske hjulet, kobler de opp sensorer som gjør hjulene selvkjørende. I sum skaper dette fleksibilitet og innovative løsninger for smarte bygg.
Bruksmulighetene er mange og dekker for eksempel materialhåndtering i produksjon, flytting av varer for logistikk, flytting av senger og apparater på sykehus, fleksibelt oppsett av stoler og bord i konferanselokaler og flytting av vegger for enkel ommøblering i hjemmet eller på jobben. Løsningen styres av selskapets egenutviklede app eller ved hjelp av tale, og databehandlingen foregår i skyen. En av konkurransefortrinnene er lav pris og høy fleksibilitet sammenlignet med alternative løsninger.
Har varemerker, designrettigheter og patenter
wheel.me beskytter produktene og løsningene ved både varemerker, designregistrering og patenter. De vurderer hvilke markeder de vil gå inn i, og sørger for beskyttelse. De har også brukt forundersøkelser for finne ut hvor de har frihet til å utvikle ny teknologi.
De har brukt eksterne rådgivere gjennom hele prosessen. Rådgiverne ivaretar også rettighetene i etterkant. wheel.me følger også selv med på om produktene blir kopiert gjennom samarbeidspartnere, informasjon på nettet og andre aktiviteter. De produserer i Norge, og slipper dermed kopieringsproblematikk som kan dukke opp når produksjonen skjer i utlandet.
Et tips til andre, er å være bevisst på strategien knyttet til IP. Tenk gjennom hva dere ønsker å oppnå. De anbefaler å ta sjansen på å patentere bredt, og ikke være redd for mothold. Støter dere ikke på mothold, er patentet for snevert. Det er viktig å sørge for frihet til å operere fritt.
wheel.me har fått støtte fra Innovasjon Norge og EU-systemet gjennom Horizon 2020 og Eurostars, det siste i samarbeid med Forskningsrådet. De mener at en sterk IP-portefølje og et bevisst forhold til IPR-strategi har vært viktig for å komme med i disse støtteprogrammene.