Esben Beck i Stingray bruker laser og kunstig intelligens i kampen mot lakselus. Foto: EPO.
Esben Beck i Stingray bruker laser og kunstig intelligens i kampen mot lakselus. Foto: EPO.

Nordmann kan bli årets oppfinner i Europa

(18. juni 2019) Først fikk Esben Beck ideen om å drepe lakselus ved hjelp av laser. Så patenterte han oppfinnelsen og vakte internasjonal oppmerksomhet. Nå kan han bli første nordmann til å motta prestisjetunge European Inventor Award.

En av tre nominerte 

Det europeiske patentverket (EPO) hedrer oppfinnere som gjennom banebrytende innovasjon forbedrer liv, fremmer teknologi og skaper arbeidsplasser. Sammen med bedriften Stingray er Esben Beck en av tre nominerte i kategorien «små og mellomstore bedrifter». I tillegg kan han vinne «folkets pris» (Popular Prize) som er basert på åpen stemmegivning.

Gjenkjenner og «skyter» lakselus

Oppdrettsnæringen har i mange år hatt store problemer med parasitten som fester seg på laksen og påfører den skade og død. Oppfinnelsen til Beck & co bruker bildegjenkjenning for å finne lus på laksen, angripe parasittene og drepe dem uten å skade fisken. Lakselus-laseren finnes i over hundre merder i Norge, og flere land kan stå for tur.

Flere patenter fra fiskeri og havbruk

«Nominasjonen til denne innovasjonsprisen er strålende nytt», sier direktør i Patentstyret, Per Foss. «For første gang er en norsk oppfinner med i finalen, og vi krysser fingre for at han går helt til topps». Foss legger til at Patentstyret ser en klar økning i antall patentsøknader innen fiskeri og havbruk.

European Inventor Awards deles ut i Wien 20. juni.

Vil du vite mer?

 

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret: