Per Gisle Djupesland fra Norge er nominert til European Inventor Award 2021 i kategorien «Industri». Foto: EPO
Per Gisle Djupesland fra Norge er nominert til European Inventor Award 2021 i kategorien «Industri». Foto: EPO

Nordmann kan bli årets oppfinner i Europa

(4. mai 2021): Lege og forsker Per Djupesland fant opp en ny, teknisk løsning for å oppnå bedre effekt hos pasienter som behandles med nesespray. Deretter tok han patent på oppfinnelsen. Nå kan han bli første nordmann til å motta den prestisjetunge European Inventor Award.

Med denne oppfinnelsen kan millioner av pasienter med migrene, kronisk bihulebetennelse og nesepolypper få bedre hjelp. Produktet kan også bidra til bedre behandling av andre sykdommer og en rekke luftveisvirus.

En av tre nominerte

Det europeiske patentverket (EPO) hedrer oppfinnere som gjennom banebrytende innovasjon forbedrer liv, fremmer teknologi og skaper arbeidsplasser. Sammen med kona Helena Kyttari Djupesland og bedriften Optinose, er Per Djupesland en av tre nominerte i kategorien «Industri». 

Djupeslands viktige observasjon

Veien mot den prestisjetunge oppfinnelsen startet med en observasjon Djupesland gjorde da han jobbet som forsker og kirurg i nese- og bihulekirurgi: Fordelingsmekanismen inne i vanlige nesespray-produkter var ikke tilstrekkelig for optimalt opptak av medisin i pasientenes neseregion. Den norske legen tok saken i egne hender. Resultatet ble en nesepumpe hvor pasienten blåser i et munnstykke. Ved hjelp av luftstrømmen føres medikamentene dypere inn i nesegangene. Der kan de avgjørende medisinske virkestoffene opptas og virke mer effektivt.

Patenter innen helse og livsvitenskap

«Nominasjonen til denne innovasjonsprisen er strålende nytt, og et uttrykk for stor norsk innovasjonskraft», sier direktør i Patentstyret, Kathrine Myhre, som selv har bakgrunn fra innovasjonsarbeid i helsenæringen. «Det er sjelden en norsk oppfinner er med i denne finalen, og vi krysser fingre for at Per Djupesland går helt til topps».

European Inventor Awards deles ut 17. juni. 

Mer informasjon om oppfinnelsen og prisen

Pressemeldingen (PDF)

På nettsidene til EPO finner du mer informasjon

 

Takk for din tilbakemelding! Ønsker du svar, ring +47 22 38 73 00 og snakk med kundesenteret vårt
Denne siden ble sist endret: