Før du søker

Før du søker om å registrere et varemerke, er det flere ting det er viktig å ta hensyn til. Her gir vi deg en oversikt over det viktigste.

Les mer om Sjekk om varemerket er ledig

Sjekk om varemerket er ledig

Her kan du sjekke om det finnes andre varemerker som ligner på ditt, da dette kan hindre din bruk. Gjør et søk i vårt varemerkeregister.

Les mer om Send søknad

Send søknad

Er du klar til å sende oss en søknad? Start eller fortsett på søknaden din om registrering av varemerke her.

Sjekk om varemerket er ledig

Pass på at det ikke finnes andre varemerker som ligner på ditt. Du kan gjøre et enkelt søk i Patentstyrets varemerkeregister. Husk også å søke i internasjonale databaser dersom du tenker å gå internasjonalt. 

Hvilken type varemerke skal du registrere?

Det finnes flere ulike typer varemerker. De vanligste er ordmerke, figurmerke og kombinert merke. 

Sjekk hva du bør beskytte

Er du usikker på om det er varemerke, design eller patent du skal registrere? Ta testen og se hvilke verdier det er viktig for bedriften din å beskytte.

Ta testen

Varemerke, foretaksnavn eller domenenavn?

Før du registrerer et varemerke er det viktig å sjekke om dette også er ledig som foretaksnavn og domenenavn.

Via tjenesten Navnesøk får du enkelt oversikt om navnet ditt er ledig.

Her forklarer vi nærmere hva som er forskjellen mellom varemerke, foretaksnavn og domenenavn.

Dersom du registrerer et varemerke, får du enerett til bruken av merket, og kan forebygge kopiering og etterligninger. 

Når du søker om varemerkeregistrering, vil vi vurdere om varemerket oppfyller kravene i varemerkeloven til bl.a. særpreg. Vi vurderer også om merket er forvekselbart med allerede registrerte merker. 

Hvis varemerket oppfyller alle kravene, blir merket registrert og du får enerett til dette. Da vil Patentstyret hindre at andre senere får registrert varemerker som ligner på ditt.

En registrering i Brønnøysundregistrene er en automatisert prosess der du får beskyttelse mot at andre registrerer et identisk foretaksnavn. Du får ingen vurdering av om kravene i varemerkeloven er oppfylt. Det er dermed større usikkerhet rundt hva slags vern du har mot liknende foretaksnavn og varemerker.

Et domenenavn er en adresse på internett. Det er vanlig å knytte nettsider eller e-postadresse til domenenavnet. 

Et «.no-»domene kan du få registrert hos Norid gjennom en domeneforhandler. Og Norid er altså da disse som administrerer «.no-»domenet. 

Domenenavn er en bruksrett til en nettadresse, men gir ingen juridisk rettighet til navnet i seg selv. Dette innebærer at andre kan registrere det samme domenenavnet som foretaksnavn, varemerke, eller som domenenavn under et annet toppdomene som .com eller .org.  

Har du et registrert varemerke, kan du lettere få slettet noens domenenavn hvis de har registrert det i ond tro. 

Krav til et varemerke for å få det registrert

Loven stiller noen krav til varemerker som alltid må være oppfylt. 

Varemerket er en garanti for at varene og tjenestene kommer fra én bestemt produsent eller leverandør. Det er derfor et krav om at varemerket skal gjøre kunden i stand til å kjenne igjen produktet i en kjøpssituasjon. Merket kan ikke beskrive produktene, både fordi man ikke vil oppfatte det som varemerke, og fordi det vil være urimelig hvis én aktør får enerett til et ord eller symbol som andre trenger å bruke for å beskrive produktet sitt.

Når Patentstyret mottar en varemerkesøknad, undersøker vi om varemerket kan forveksles med allerede registrerte varemerker. Dersom dette er tilfellet, må vi avslå søknaden. 

Det stilles også andre krav til varemerker som kan være et hinder for registrering. Blant annet kan man ikke få registret merker som er villedende for varene/tjenestene det er søkt for, eller merker som er egnet til å oppfattes som en bestemt persons navn.

Hva koster det?

Du må betale et søknadsgebyr for at vi skal behandle søknaden din. En varemerkesøknad koster fra kr 3 800. 

Registreringen varer i 10 år fra søknadsdatoen. Du kan fornye registreringen din hvert 10. år et ubegrenset antall ganger. Fornyelsesavgiften koster fra kr 3 400.

Hvor lang tid tar det?

Hvis alt i orden med søknaden din, er behandlingstiden ca. 3 uker.

Registrere i flere land?

Hvis du skal produsere eller selge utenfor Norge, er det smart å sikre varemerkerettigheter i disse landene.

Du må også sjekke at ingen andre har lignende varemerke for samme varer og tjenester i de landene du ønsker å etablere deg. 

Trenger du hjelp til søknadsprosessen?

Få oversikt over muligheter som finnes for deg, og hvordan du eventuelt bør gå frem for å søke. Patentstyrets eksperter har lang erfaring og vet hva det er lurt å tenke på.

Les mer om Start en varemerkesøknad

Start en varemerkesøknad

Gå direkte til vår søknadsveiviser for å starte søknadsprosessen. Lenken går til en innloggingsside. Etter innlogging kan du starte på søknaden.

Les mer om Lær mer om varemerker

Lær mer om varemerker

Vi tilbyr opptak av en rekke tidligere kurs og webinarer om varemerker, som du kan se gratis akkurat når det passer for deg.

Lær av andre